Използваме често силата на етеричните масла, за да ни успокоят, да облекчат главоболието или да ни вдъхнат малко енергия (портокалово масло, обичаме те!).
Но знаете ли, че етеричните масла могат да се добавят и към храната? Най-често към десертите, за да им придадат чудесния си аромат и същите качества, заради които ги вдишваме.
Да, може да се окаже, че едно крем брюле с няколко капки лавандулово масло могат да ви успокоят също като ароматна възглавничка с лавандула.
Трябва обаче да подхождате много внимателно и отговорно към добавянето на маслата.
Първо, потърсете сертифицирани масла за кулинарна употреба (интернет е широк и масла се намират).
Второ, спазвайте стриктно дозировката.
И три, не забравяйте да добавяте винаги в маслена основа – масло, мляко, жълтък, сметана, кисело мляко или в нещо сладко като мед или захарен сироп.
И пак ще кажем, най-хубавото на етеричните масла е, че дори сложени в храна, пак имат своите терапевтични свойства.
Но все пак да не забравяме, че вдишването е по-нискокалорично от яденето на крем с лавандула ;)
Още за етеричните масла:
- 10-те най-добри етерични масла за женското здраве
- Как да си направите домашен освежител за въздух с етерични масла
- Домашна аптека за зимата: билките, които ще ни помогнат