Червеното чудо ликопен: Кои са храните, които ни зареждат с естествен антиоксидант

Ликопенът е мощен антиоксидант, който принадлежи към семейството на каротеноидите. Той е отговорен за придаването на жив червен цвят на много плодове и зеленчуци, като домати, диня и розов грейпфрут. Ликопенът е изследван широко за многобройните си ползи за здравето, особено за намаляване на риска от хронични заболявания.

Съвети за съхранение на плодове и зеленчуци за по-дълго

Едно от основните предимства на ликопена е способността му да предпазва клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят оксидативен стрес в тялото, водещ до възпаление и хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.

Храните, които съдържат естествен колаген

Ликопенът действа като чистач, като неутрализира тези вредни молекули и предотвратява увреждането на клетките. Изследванията показват също, че ликопенът може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак, особено рак на простатата. Проучванията показват, че мъжете с по-високи нива на ликопен в кръвта имат по-малък риск от развитие на рак на простатата.

Защо спанакът е по-полезен, когато е сготвен?

Ликопенът може също да помогне за намаляване на риска от други видове рак, като рак на гърдата и белия дроб. В допълнение към свойствата си за борба с рака, ликопенът има ползи и за сърдечно-съдовата система. Може да помогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Ликопенът може също да помогне за подобряване на функцията на кръвоносните съдове и намаляване на възпалението, като допълнително защитава сърцето. 

Ето в галерията ни кои са храните, които съдържат най-много ликопен и ще заредят тялото ни с този естествен антиоксидант!

Кои плодове и зеленчуци съдържат най-много ликопен?

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол