Ликопенът е мощен антиоксидант, който принадлежи към семейството на каротеноидите. Той е отговорен за придаването на жив червен цвят на много плодове и зеленчуци, като домати, диня и розов грейпфрут. Ликопенът е изследван широко за многобройните си ползи за здравето, особено за намаляване на риска от хронични заболявания.
Едно от основните предимства на ликопена е способността му да предпазва клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят оксидативен стрес в тялото, водещ до възпаление и хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.
Ликопенът действа като чистач, като неутрализира тези вредни молекули и предотвратява увреждането на клетките. Изследванията показват също, че ликопенът може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак, особено рак на простатата. Проучванията показват, че мъжете с по-високи нива на ликопен в кръвта имат по-малък риск от развитие на рак на простатата.
Ликопенът може също да помогне за намаляване на риска от други видове рак, като рак на гърдата и белия дроб. В допълнение към свойствата си за борба с рака, ликопенът има ползи и за сърдечно-съдовата система. Може да помогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Ликопенът може също да помогне за подобряване на функцията на кръвоносните съдове и намаляване на възпалението, като допълнително защитава сърцето.
Ето в галерията ни кои са храните, които съдържат най-много ликопен и ще заредят тялото ни с този естествен антиоксидант!
Прочетете още:
- Замразените зеленчуци са по-полезни, отколкото си мислим
- Кои плодове и зеленчуци е по-добре да се обелят
- Най-полезните сурови плодове и зеленчуци