Енджи Касабие гостува в предаването „На кафе“ по NOVA с нова порция съвети за здраве и красота.
По нейни думи, новата пандемична обстановка преобрази в дългосрочен план нашия начин на живот, а това се отрази и на здравето ни. Станахме по-изнервени и стресирани, а с това започнахме и да вредим най-вече на мозъка и на хранителния си режим.
Говорим си за...
Стресът е един от най-големите врагове на тялото. Има неблагоприятен ефект върху перисталтиката и обмяната на вещества, влияе върху желанието ни да излизаме и да сме физически активни. С други думи, ключов момент за укрепване на здравето е не само грижата за физическото ни състояние, но и емоционалното.
Енджи споделя, че промяната налага и промяна на нейните хранителни навици:
Да, промених начина си на хранене. Все пак годините си вървят. Ограничих до известна степен приема на лактоза. Успях да открия алтернатива на лактозата, която все пак да е хубава и на вкус.
Здравословната алтернатива на млечните продукти, за които звездната диетоложка говори, е кокосовото сирене и кашкавал. Факт е, че те все още са трудни за откриване на пазара, но са наистина важна стъпка към прогреса, особено за жените на средна възраст.
Разбира се, важни са витамините. Но освен всички тези витамини, които консумираме почти хаотично, ние трябва да помислим и как да укрепим организма и перисталтиката, преди да започнем да ги абсорбираме.
В този ред на мисли, нека не забравяме пробитиотиците - важно е да е жива бактерия, да е в големи количeства и преди това да има ритуал или т.нар. алкализиране на организма – да се приема вода с лимон и сода бикарбонат преди пробиотика, за да можем да усвоим по-голяма част от него.
Пробиотикът трябва да се съхранява в хладилник. А за нас, българите, най-добрата бактерия е лактобациликус булгарикус. Можем да я открием и във веган, и в животински продукти, като за предпочитане е първото.
Сега е сезонът на туршиите, които са богати на пробиотици и пребиотици. Разбира се, важно е и как са приготвени – препоръчително е за тях да се използва само с вода и морска сол, за да се постигне възможно най-естествена ферментация.
Цялото интервю гледайте във видеото горе.
Още по темата:
- Тайната за красота на звездната диетоложка Енджи Касабие
- Следпразнични съвети за здраве от Енджи Касабие: "Започнете годината с любов към себе си"
- Препоръките на Енджи Касабие в сезона на болестите: лимон, туршия, топла вода
- Енджи Касабие за сина си: "Няма по-голяма радост, но и по-голямо притеснение"