Макадамията или австралийският орех е растение, което е разпространено в Австралия и Индонезия. Днес се отглежда също в ЮАР, Бразилия, Коста Рика, САЩ, Израел и на Хаваите, разказват от Darik News.
Кръстена е на името на шотландския химик Джон МакАдам, който я култивирал и пръв описал полезните и свойства.
Черупката на макадамията е толкова здрава, че е създадена специална макадамотрошачка, тъй като обикновената орехотрошачка не е достатъчно силна. Само папагалът макао е може да стигне до сърцевината на ядката без особени проблеми.
Макадамията е най-калоричната ядка, изглеждаща като нещо средно между орех и лешник. Съдържа голямо количество мононаситени мазнини, както и протеини, фибри, ценни минерали, сред които калций, желязо, калий, селен, фосфор и витамини от групата В и РР.
Сред една от най-важните съставки на макадамията е омега 7 палмитолеиновата киселина.
Разберете повече за ползите на макадамията в галерията >>>