У нас идеята за сушене на домати може да изглежда причудлива, даже екзотична, но в Италия, където се е зародила, тя отдавна се е превърнала в местна кулинарна традиция.
В миналото целта е била да се съхранят за зимния сезон доматите, популярна съставка в кухнята на Апенините, като зрелите плодове са се нарязвали и нареждали да съхнат на слънце по покривите на къщите през лятото.
В наши дни технологията за фабрично производство също използва естествения метод на сушене, но все пак той е свързан с едно важно необходимо условие - наличието на достатъчно слънце. Естествено количествените и качествени показатели на начинанието са силно завишени, но принципът е същият.
Като при всички сушени продукти, обемът на изходния материал значително надвишава този на крайния резултат - в конкретния случай съотношението е приблизително 20 към
Сушените домати имат същите хранителни стойности като пресните, с други думи, са с високо съдържание на ликопен, антиоксиданти и витамин C.
Най-подходящи за сушене са твърдите, добре узрели, месести домати, като е препоръчително да се спрете на сортове с по-малко семена. Воднистите разновидности не са подходящи по разбираеми причини.
Вкусът на сушените домати е доста силен и наситен, а солеността е чувствително по-висока отколкото при пресните, защото по който и начин да са приготвени, те задължително се осоляват. Приложенията им не се ограничават само до ястия с паста и ризото, те могат да се съчетават с различни зеленчуци, меса, сирена, както и да присъстват като съставка в сосове.
Вече не е кой знае какъв проблем да се закупят у нас готови сушени домати, но ако цената ви се струва висока или просто сте настроени за експерименти, с помощта на Ивелина Иванова, шеф-готвач на списание "Меню" можете да ги направите в домашни условия.
Освен по старомодния естествен метод, който отнема доста време и е зависим от климата, сушени домати се приготвят още във фурна и дехидратор.
И понеже въпросният уред едва ли присъства в много домакинства, предлагаме ви техниката за сушене на домати във фурна, стъпка по стъпка.
За разлика от готовите, продавани по магазините, нашите сушени домати са без люспи и съответно са много по-приятни за консумация.