Радваме се на шарените яйца по Великден, но замисляли ли сте се колко дни след празника е добре да приключим с яденето им?
Знаем, че суровите яйца не бива да стоят дълго извън хладилника, защото бързо губят свойствата си. Какво обаче да правим със сварените яйца?
Повечето хора искат шарените яйца да се виждат в красива купа на масата. Това обаче не е препоръчително, ако смятате да ги ядете, съветват от Darik News.
Ако искате да си спестите стомашно разстройство, дръжте великденските яйца в хладилника. Дори съветът е да се държат не на вратата, а вътре в хладилника. Така, ако яйцата са твърдо сварени, могат спокойно да бъдат консумирани в продължение на седмица.
Извън хладилник сварените яйца могат да се съхраняват само няколко часа.
Ако искате да изразходите по-бързо яйцата, вариант е да ги ползвате в салата с майонеза. Нарежете яйцата, стрък зелен лук и чесън, майонеза, подправете със сол, червен и черен пипер, самардала (ако имате от вълшебната старозагорска подправка) и хапвайте с удоволствие.
Съществува изобилие от вариации на яйчени салати, така че имате широко поле за изява.
Вижте тук 3 вкусни и интересни рецепти, с които да оползотворите останалите яйца от Великден >>>
В едно кокоше яйце се съдържат всички вещества, които са необходими за изграждане на нов организъм, отбелязват още от Darik News. Яйцето се смята за пълноценен източник на протеин, тоест съдържа всички необходими аминокиселини, които човешкото тяло не може да синтезира само.
Свареното кокоше яйце съдържа около 12 г протеин и значителни количества от витамините А, D, и Е. А относно отричания доскоро жълтък, до момента няма обосновани научни изследвания, доказващи, че нивата на холестерол в яйцата са нездравословни.
Прочетете още:
- Празникът е голям и преяждане дебне отвсякъде: ето какво да направите, ако сте прекалили с храната
- Не изхвърляйте стария козунак! Ето рецепта за лесна млечна баница
- Великденското изкушение: Как и откъде се е появил козунакът?
- 5 рецепти за великденски сладкиши, които не са козунак
- Трикът, с който да отслабнете с яйца и козунаци по Великден