Карамелът е бежово до тъмнокафяво вещество, което се получава от топлинната обработка на захар при 170 градуса.
Той е основен сладкарски продукт, който се използва като добавка в торти, пудинги и сладкиши, като пълнеж или като заливка.
Думата идва от испанската Caramelo, заимствана от латинската Caramelus (захарна тръстика), през 18 век.
В сладкарската индустрия на днешния ден честват празника на карамела.
Ето някои основни факти за карамела, подбрани от Foodpanda:
* Карамелът се използва за оцветяване на някои продукти и напитки като Кока-Кола. В съвременните рецепти се използва глюкоза, заради по-лесното ѝ карамелизиране. Карамелените бонбони са едно от най-популярните лакомства в Америка и Канада.
* Карамелът може да се използва за кола маска. Любимото сладко изкушение на българите е крем-карамел. Има теория, че карамелът е произведен за първи път от арабите.
* Карамелът е една от причините да се увеличат вносът и производството на захар в Европа. Топ готвачите използват карамела за декорация, като правят различни форми.
* Внимавайте с карамела, когато е горещ. Може да ви остави белези. През 2016 г. цвят карамел ще е един от най-актуалните в боите за коси.
Това, което препоръчват сладкарите, е да опитате един от най-вкусните десерти, а именно чийзкейк с карамел, за който можете да намерите рецепта ТУК!
Ето и няколко карамелени рецепти: