Дюлята е плод с изключително приятен аромат и прекрасен вкус. В 100 г от нея се съдържат едва 57калории, много полифеноли, фибри, витамини и минерали, кафеоилхинова киселина, етерични масла и други.
Тя е източник още на мед, желязо, калий и магнезий, както и витамин B комплекс. Здравословна и нискокалорична – така може да я опишем.
Благодарение на полезните си съставки, дюлята влияе благоприятно на много от процесите, протичащи в човешкото тяло. Дюлевият сок има доказани лечебни свойства при хора, страдащи от хемороиди.
Той се прилага още при диария и маточно кървене. За страдащите от колит пък се препоръчва отново дюлев сок с малко мед.
Дюлев сок помага и при лечението на панкреасна недостатъчност. За целта се приема три пъти дневно пресен сок от добре узрели дюли.
За стимулиране на чернодробната функция пък лекарите препоръчват в продължение на поне месец да се консумират дюли или пресен сок, приготвен от тях.
Поради ниската си калорийност, дюлята се използва в много диети, целящи намаляване на телесното тегло и такива, за намаляване на нивата на лошия холестерол.
В зрелите дюлеви плодове имат висока концентрация на витамин С. 100 грама от плодовете осигуряват 15 мг или 25% от дневната препоръчителна доза.
От друга страна, съединенията, които се съдържат в тях, спомагат изграждането на лигавицата на дебелото черво. Тя го защитава от появата на възпалителни процеси, рак и разширение на чревната стена (дивертикулит).
Витамините, които се съдържат в дюлите, спомагат за унищожаването на свободните радикали. Те намаляват възпалителните процеси до минимум, като същевременно подсилват имунната система.
Освен вътрешността, ползи носят и корите на плода. Установено е, че в тях се съдържат антивирусни вещества, които потискат растежа на микроорганизмите, предизвикващи хепатит А, В и С.
Най-полезни са пресните дюли. Те могат да се приемат още под формата на компоти, сладка, сокове или в сурово състояние.