Закуската често е наричана най-важното ястие за деня. Но когато говорим за това хранене, най-често обсъждаме какво да хапваме. Пренебрегван е въпросът кога е най-подходящото време за закуската и какво ще се случи, ако се храним по-рано или по-късно сутринта.
"Повечето от нас се нуждаят от храна между един и три часа след събуждане от нощен сън", заявява диетологът Мариса Карп. Важни фактори, които е редно да имаме предвид, когато говорим за времето на закуската, са графикът ни за деня, това колко сме активни, както и някои медицински състояния.
По време на нощния сън тялото ни преработва храната от последното хранене, почива си и се възстановява. "На сутринта са минали достатъчно часове от последното хранене, което води до естествен спад на кръвната захар. Затова непосредствено след събуждане храненето нормализира нивата на кръвната захар, осигурявайки на тялото глюкоза, с която да функционира адекватно", коментира диетологът Хана Сантони.
Ако пък не закусваме или чакаме твърде много, за да хапнем сутрин, е вероятно да усещаме умора. Нещо повече - хормонът кортизол, който е известен като хормонът на стреса, се повишава, което води до нарушаване на циркадния ритъм и дори на хормонален дисбаланс.
Какво се счита за "твърде късно" при закуските? Това е всяко хранене преди обяда, което се случва повече от 3 часа след събуждането. Това не се препоръчва да се прави, тъй като кръвната захар пада много, а с нея и нивата ни на енергия.
Правилното според диетолозите е да се храним всяка сутрин по едно и също време. Що се отнася до храните за закуска, тук няма изненади - те трябва да са с повече протеини и фибри. Добър пример е кисело мляко със семена или тост с яйце, авокадо и спанак
Прочетете още:
-
Искате да намалите или спрете кафето? Тези лесни стъпки ще ви помогнат
-
Истинските ползи и недостатъци от консумацията на яйца: Какво трябва да знае всяка жена
-
Тибетската диета за пречистване на кръвта, която да опиташ още днес