Средиземноморската диета се слави като един от най-добрите хранителни режими, който помага да се редуцира теглото и в същото време да се поддържа добро здравословно състояние на организма.
Италианците се славеха като една от нациите, които спазват дори без да искат средиземноморската диета, поради географското си разположение и спецификите на традиционната кухня.
Според последните проучвания обаче, едва половината от хората на ботуша се придържат към здравословния хранителен режим.
Изследването е публикувано във в. "Индипендънт".
Традиционната италианска кухня, богата на риба, зеленчуци, плодове и зехтин, се смята, че намалява риска от сериозни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет.
И все пак повече от 50 на сто от италианците вече са избрали да похапват блюда богати на червено месо и преработени храни с високо съдържание на мазнини и захар.
Проучването на изследователи в Университета на Рим показа, че промяната е най-силно изразена при по-младите италианци. Сред хората на възраст между 15 и 24 г., по-малко от една трета се придържат към средиземноморска диета, според проучването, публикувано в списание „Eating and Weight Disorders”.
Антонино Де Лоренцо, професор по хранене в университета, обясни, че италианската традиционна кухня се откъсва от корените си и днес е много по-различна, отколкото преди 50 години. „Тук е почти толкова зле, колкото в САЩ”, каза той пред италианския вестник "Република”.
Предишни доклади вече предупредиха, че нездравословната храна подхранва епидемията със затлъстяването сред младите италианци.
Италия вече има по-висок дял на деца с наднормено тегло, отколкото навсякъде другаде в континенталната част на Европа, с повече от една трета (36%) от италианските деца с наднормено тегло или затлъстяване на 8-годишна възраст.
Изследванията показват, че продължителността на живота намалява с 6 или 7 години при хора с проблеми с килограмите.
Прочетете още:
Когато натрупаме килограми по празниците
10 ясни знака, че сме дехидратирани
Храните, които стават вредни след претопляне
Какво ви очаква, ако спрете да ядете захар