Когато решим да минаваме на диета, автоматично си казваме, че изключваме тестените храни. В това число попадат макароните, спагетите, лазанята. А всъщност все по-често се публикуват опровержения на информацията, че пастата е вредна, разказват от Gotvach.bg.
Всъщност пастата е нискокалорична – съдържа 190 калории на 50 г сух продукт. Освен това съдържа много белтъчини – 13 г на 100 г, които помагат за топенето на мазнините и щади мускулите. Макаронените изделия съдържат бавни захари, които изгарят почти напълно, но бавно, давайки усещане за ситост по-дълго през деня. Експертите по хранене смятат, че тези бавни захари са особено полезни за спортистите, тъй като възстановяват запасите от глюкоген в мускулите.
В италианската кухня пастата се приготвя единствено от брашно и вода. Дори в някои държави, сред които Италия, Гърция и Франция, има закони, забраняващи производството на макаронени изделия с други суровини, освен ако не е изрично посочено. Важно е да се знае, че брашното трябва да е от твърда пшеница, което е богато на повече витамини и минерали. За да сте сигурни, че пастата е качествена, може да познаете и по външния й вид – тя трябва да е гладка, с равномерен златист цвят. Когато разчупите пастата, ще ви се стори, че чупите стъкло.
Разбира се, не е важно просто да сготвиш сготвиш едно ястие, а да го направиш правилно, да добавиш всичко необходимо, при това в точния момент. И тъй като спагетите доста често се оказват малкото камъче, което препъва иначе добрата домакиня, ще опишем как да си сварите спагетите стъпка по стъпка:
Не вярвайте сляпо на всички стигми, особено когато говорим за хубавата паста! Напротив, далеч по-полезно е да си хапвате от нея, отколкото бял хляб или нещо сладко.
Какво чакате? Зарадвайте близките си още тази вечер с нашите специални рецепти:
Вижте още:
- Чудото амосова паста - храна за ума и сърцето + рецепта как да си я направите
- 7 апетитни и бързи рецепти за домашна пица
- 11 лесни рецепти за обяд, които са вкусни и здравословни
- Италианска класика: как да си приготвим песто + 10 невероятно вкусни рецепти
- Като в детството: 5 рецепти за любими български закуски
- Като едно време: 7 рецепти за бързи и апетитни манджи на котлон