Да ядем плодове вечер: Да или не?

плодове зеленчуци
Снимка: iStock

Яденето на плодове се счита за здравословен навик, но когато става въпрос да им се насладим вечерта, много жени се чудят: Добра идея ли е? Независимо дали искате да задоволите късно вечерно желание или да балансирате диетата си, разбирането на предимствата и недостатъците на яденето на плодове преди лягане може да ви помогне да направите най-добрия избор за вашето здраве и начин на живот.

Ползите от яденето на плодове вечер:

1. Богата на хранителни вещества закуска: Плодовете са пълни с основни витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. За жените яденето на богата на хранителни вещества закуска като плодове вечер може да осигури на тялото жизненоважни хранителни вещества, които поддържат здравето на кожата, храносмилането и цялостното благосъстояние. Някои плодове като горски плодове, портокали и киви са пълни с витамин С, който насърчава производството на колаген и засилва имунната система.

Кои плодове и зеленчуци съдържат най-много ликопен?

2. Нискокалоричен вариант: Ако искате да поддържате тегло или да отслабнете, плодовете са чудесен нискокалоричен вариант за ограничаване на глада късно вечер. В сравнение с преработените закуски или сладките десерти, плодовете са естествено сладки, но няма да допринесат с прекомерни калории или нездравословни мазнини.

3. Помага за хидратацията: Много плодове, като диня, портокали и ягоди, са с високо съдържание на вода. Яденето на тези плодове през нощта може да ви помогне да останете хидратирани, което е особено важно, ако не пиете достатъчно вода през целия ден. Поддържането на хидратация подобрява еластичността на кожата, храносмилането и дори настроението.

4. Насърчава съня: Някои плодове могат да спомогнат за по-добър сън. Бананите например са богати на магнезий и калий, като и двата отпускат мускулите и могат да подготвят тялото ви за почивка. Кивито е друг плод, за който е доказано, че подобрява качеството на съня, благодарение на високото си съдържание на серотонин.

Съвети за съхранение на плодове и зеленчуци за по-дълго

Недостатъците на яденето на плодове през нощта

Въпреки че има много предимства, някои фактори трябва да се вземат предвид, преди да вземете плод преди лягане:

1. Съдържание на захар: Докато плодовете са естествен източник на захар, те все още са захар. Яденето на твърде много плодове през нощта може да доведе до скок в нивата на кръвната захар, последван от спад, което може да наруши съня ви. Ако сте чувствителни към захарта, може би е най-добре да ограничите приема на плодове с високо съдържание на захар като грозде, манго и ананаси през нощта.

2. Проблеми с храносмилането: Плодовете са богати на фибри, които са отлични за храносмилането, но консумацията на твърде много фибри преди лягане може да причини подуване на корема или газове, което затруднява удобното заспиване. Ако сте предразположени към храносмилателни проблеми или имате състояния като синдром на раздразнените черва (IBS), яденето на плодове късно вечер може да не е най-добрият вариант.

3. Влияние въргу теглото: Въпреки че плодовете са нискокалорична закуска, прекаляването с тях може да добави допълнителни калории към дневния ви прием. Яденето на големи порции плодове точно преди лягане може да не е идеално за тези, които следят приема на калории за управление на теглото.

Ето кои са най-калоричните плодове, които е добе да ядем с мярка

Колко плодове трябва да ядете вечер?

Ключът към наслаждаването на плодове през нощта без отрицателни ефекти се крие в умереността и интелигентния избор. За жените размерът на порция от около една чаша плодове е добра насока, която да следват. Това количество ви позволява да се насладите на хранителните ползи, без да претоварвате със захар или фибри.

Най-добрите плодове за ядене през нощта

1. Череши: Богати на мелатонин, черешите могат да помогнат за регулиране на цикъла ви сън-събуждане, насърчавайки спокоен сън.
2. Киви: Проучванията показват, че яденето на киви преди лягане може да подобри качеството на съня поради съдържанието на серотонин.
3. Банани: Заредени с калий и магнезий, бананите помагат за отпускане на мускулите и успокояват тялото за сън.
4. Годови плодове: С ниско съдържание на захар и високо съдържание на антиоксиданти, горски плодове като ягоди, боровинки и малини са страхотна вечерна закуска.
5. Ябълки: Ябълките са с високо съдържание на фибри, но имат нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да повишат твърде много нивата на кръвната ви захар.

Не изхвърляйте семките и костилките на тези плодове, защото са страшно полезни

Ограничете плодовете през нощта

1. Грозде: Те са с високо съдържание на захар, така че могат да повишат нивата на кръвната ви захар преди лягане.
2. Манго и ананаси: Тези тропически плодове са вкусни, но съдържат по-голямо количество захар, което може да не е идеално за вечерна консумация.

И така, добре ли е да ядете плодове през нощта? Отговорът е да, но в умерени количества и с правилния избор. Изберете плодове, които насърчават съня и са с по-ниско съдържание на захар, и внимавайте за размера на порциите. Чаша плод може да бъде здравословна и засищаща вечерна закуска, която е от полза за вашата кожа, храносмилане и цялостно здраве, без да нарушава съня ви.

За жените, фокусирани върху поддържането на здравословен начин на живот, балансирането кога и колко плодове ядете може да направи всичко различно. Насладете се на естествената сладост на плодовете, но винаги слушайте тялото си и изберете това, което ви подхожда най-добре!

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти