Гъбата чага най-често расте по брезите, затова се нарича още черна брезова гъба. Рядко се среща по други видове дървета - елша, бук, бряст, клен. Спорите на тази гъба се развиват, когато попаднат в повредена област на кората. Нарастват в неправилна форма, като достигат 5-40 см в диаметър и дебелина 10-15 см. Повърхността на натрупване е черна, покрита с многобройни пукнатини. От вътрешната страна чага е тъмнокафява, близо до дървото става с червеникаво-кафяв цвят.
Гъбата чага (Inonotus obliquus) е малко позната у нас, но в Сибир и Азия от незапомнени времена се пие чай от чага. Оказва се, че това е много достъпна гъба, която расте изключително върху брези във високите части на нашите планини. Тя се различава от повечето дървесни гъби с това, че е твърда, почти колкото дървото-приемник, върху което паразитира.
Чагата е традиционно използвана в медицината на Русия и в по-ново време ѝ се приписват най-разнообразни лечебни свойства. Научни изследвания на екстракт от Inonotus obliquus са провеждани от 60-те години на 20 век насам - във Финландия, Русия, Япония, САЩ, Корея и Китай - и те до голяма степен са потвърдили нейните терапевтични свойства.
Веществата, отговорни за лечебните свойства на чагата са бетулинът и бета-D-глюканите (вид полизахариди), които подсилват имунната система и стимулират борбата с раковите клетки.
Състав
Гъбата чага е богата на магнезий, калий, желязо, манган, мед.
Приложение
Гъбата е ценена заради нейното противораково и имуномодулиращо действие. Освен това чагата подобрява метаболизма в тъканите на мозъка, понижава нивата на кръвната захар, стабилизира кръвното налягане, нормализира сърдечния ритъм, регулира дейността на стомашно-чревния тракт, както и някои смущения в храносмилането. Също така чагата облекчава отоците при бременни жени и понижава стреса и оптимизира работата на нервната система.
* Екстракт от гъба чага под формата на капсули можете да откриете в различни биомагазини и аптеки.
* При туморни процеси на стомашно-чревния тракт се използва следната рецепта, която ще облекчи болките и гаденето:
За приготвяне на настойката гъбата се измива, накисва се в гореща вода, така че тялото ѝ да бъде покрито с вода и престоява 4-5 часа. Размекнатата гъба се раздробява на ренде и се залива с вода, затоплена до 50С в съотношение 1:5, като се използва и водата от накисването. След още 48 часа накисване утайката се прецежда и получената настойка се долива с вода до първоначалния обем. Съхранява се 4 дни, пие се по 3 чаши на денонощие на малки глътки половин час преди ядене (доза за възрастни).