Сигурно сте чували за японския зелен чай матча. Той нашумя все повече и е ценен заради богатия си състав на антиоксиданти – но дали не е поредната прехвалена мода, която ще отшумее бързо?
Едва ли. Здравният специалист Катрин Суифт нарича матча „шампанското на зеления чай“. Ако искаме да пием зелен чай за здравословни цели, тя препоръчва да се приема именно матча, за да се радваме на по-дълготраен ефект.
Зелен чай и матча често се използват с едно и също значение, но налице са няколко разлики. Зеленият чай обикновено се използва във филтър, а листата на матча се преработват и съхраняват на фин прах и в места, лишени от светлина и кислород, за да се запазят антиоксидантните свойства.
Затова и матча идва под формата на прах, но с много по-висока концентрация зелен чай. Количеството на определени антиоксиданти е с 137 пъти по-голямо, отколкото в останалите типове зелен чай.
И докато японците са консумирали матча в продължение на 800 години (а вероятно и затова са една от най-здравите нации), западните учени тепърва изучават този вид зелен чай, за да открият още от неговите суперсили.
Виж в галерията 5 от ползите на чая матча, които си струва да опиташ >>>
Прочети още от Здравословно:
- 8 храни, които нямат срок на годност
- Кажи ми къде те боли главата, за да ти кажа от какво е
- Какво ви очаква, ако спрете да ядете захар
- Безценният плод за тялото и домакинството
- Храни, които не трябва да ядете заедно