Суперплодовете са естествени функционални храни, съдържащи висока концентрация полезни вещества - антиоксиданти, фитохимикали (каротеноиди и полифеноли), разтворими фибри (храна за "добрите" дебелочревни бактерии), омега-3 мастни киселини, незаменими аминокиселини, витамини - А, Е, С и група В, минерали.
Суперплодовете са не само част от ежедневния здравословен начин на хранене, но биха могли да помогнат при определени заболявания - сърдечно-съдовите, възпаление и хронична болка, инфекции, метаболитен синдром, затлъстяване, захарен диабет, храносмилателни проблеми, неврологични заболявания, имунни дефицити и алергии.
Суперплодовете имат отношение към забавянето на стареенето (антиейджинг ефекти), жизнения тонус и сила, функциите на имунната система и детоксикацията на организма.
Според цветния код: жълто-оранжеви, червено-кафяви, зелени, синьо-виолетово-черни суперплодовете се разделят в няколко групи, което позволява по-лесното организиране на ежедневното пазаруване и приема на суперплодове. Различният цвят на суперплодовете означава съдържание на различни биологично активни вещества, а препоръките са ежедневен прием на 100 до 300 грама различно оцветени суперплодове.
В групата на червено-кафявите се включват : манго, смокиня, ягода, годжи бери, червено грозде, червена боровинка, череши, червена малина, червена гуава, розов драконов плод, нар, фурми.
Биологично активните вещества, на които е богата червено-кафявата група са: ресвератрол, антоцианиди, смесени полифеноли, проантоцианиди, флавоноиди и те са отговорни за рак, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер, уринарни и стомашно-чревни инфекции, възпаление, диабет, други бактериални инфекции.
Нарът е един от най-популярните плодове в света. Смята се, че е един от първите плодове, култивиран от човека, заедно с фурмите, маслините, смокините и гроздето. Нарът освен с популярния си яркочервен цвят и кисело-стипчив вкус е известен и с многобройните си здравословни ефекти - естествена защита срещу болестта на Алцхаймер, сърдечно-съдовите заболявания, артритите и някои форми на рак. Нарът е изключителен източник на антиоксидантните витамини С, А и Е, фолиева киселина, разтворими фибри и минерали - калций, калий и желязо, есенциални ненаситени мастни киселина от типа омега-3. В 100 грама се съдържат едва 68 kcal.
Нарът съдържа високи нива на флавоноиди, проявяващи антиракова активност спрямо някои типове рак: на гърдата, на кожата, на простата. Ежедневната консумация на сок от нар намалява холестероловите нива и размера на атеросклеротичните лезии в артериите, което предопределя и риска от инфаркти и инсулти.
Драконов плод - смята се, че ще е новият суперплод за 2013 година. Нарича се още питая и е от семейството на кактусите с произход Южна Америка. С розово-червена или бяла сърцевина, богата на множество дребни ядливи семена, с превъзходен сладък вкус, наподобяващ този на кивито.
Богат на антиоксиданти и фибри, витамин С и В3, калций и магнезий, омега-3 полиненаситени мастни киселини. С подобни активности като тези на кивито: подпомага функцията на стомашно-чревния тракт, антиоксидант, противовъзпалително действие, предпазва от диабет и затлъстяване, подпомага функциите на имунната система, включително и антиракова активност.
Мангостинът е кралицата на плодовете. Уникален тропически плод от Югоизточна Азия. Използван и проучван от самата кралица Виктория още в 18-ти век. Днес е известно, че мангостинът е богат на полифеноли от класа на ксантоните (подобни на биофлавоноидите). Ксантоните се срещат изключително рядко в природата, като от 200 открити досега 40 са намерени в мангостина. Ксантоните проявяват мощен противовъзпалителен, антиалергичен и противораков ефект.
Мангостинът е богат и на други биологично активни съставки - полизахариди, разтворими фибри, стероли, фитохимикали - проантоцианидини и катехини. Ксантоните и другите антиоксиданти в мангостина определят и здравните му ползи - проявява антибиотични, противовирусни, противогъбични и противовъзпалителни активности.
Ефективен при различни сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, повишено кръвно налягане), артрити, остеопороза, камъни в бъбреците, катаракта, глаукома, болест на Алцхаймер, невралгии.
Смята се че има позитивен ефект дори при депресия, затлъстяване, кожни проблеми, алергии, диарии, температура и като цяло е с антиейджинг ефекти.
Още информация може да намерите на Superfruits.bg