Фасулът е растение от семейство Бобови.Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда навсякъде. Култивиран е още преди времето на инките, а в Европа е пренесен с една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия добив и лесното отглеждане, фасулът се разпространява из цяла Европа до края на 16 век. Бобените зърна имат най-различна форма и цвят. Те са кръгли и бъбрековидни, оцветени са в жълто, пъстро, бяло, зеленикаво, червеникаво, черно и др. Един от най-интересните и вкусни сортове определено е черният боб.
Състав на черния боб
Една купичка сготвен черен боб съдържа 41 г въглехидрати, 15 г фибри, 15 г протеини и 1 г мазнини. Тази порция осигурява 20% от препоръчителното количество желязо за възрастни и 5% от необходимия калций, както и много добри количества калий, манган, фосфор, магнезий, и витамини от група B, пише "Gotvach.bg".
Избор и съхранение на черния боб
Купувайте само добре пакетиран черен боб, върху чиято опаковка са посочени производител и срок на годност. Съхранявайте боба на сухо и
проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.
Приложения на черния боб в кулинарията
Накисването на бобовите култури във вода е широко разпространено правило, което обаче има и своето научно основание – така се катализират полезните свойства на боба. От друга страна предмет на разгорещени спорове е дали трябва да се изхвърля водата, в която е бил накиснат бобът. Някои смятат, че с нея си отива значителна част от полезните вещества.
Черният боб влиза в състава на редица салати, ястия с месо или постни специалитети. Експертите по хранене препоръчват комбинацията на черен боб с кафяв ориз за доставянето на достатъчно количество протеини. Времето за готвене
Ползи от черния боб
Черният боб притежава отлична комбинация от фибри и протеини, с която не могат да се похвалят нито плодовете, нито месото и морските дарове. Сортовете боб с тъмен цвят помагат в борбата срещу хронични заболявания
Хората, които не обичат боб го избягват заради заблудата, че той дразни червата и стомаха. Всъщност е точно обратното – усвояването му образува
защитен филм върху тях. Несмилаемите баластни вещества в черния боб са повече, отколкото в лещата и нахута
Чрез баластните вещества, отиващи в дебелото черво, черният боб подпомага долната част на храносмилателния тракт и намалява риска от развитието на рак в тази област. Благотворният ефект се засилва от съдържащата се в черния боб фолиева киселина
възпрепятстват израждането на клетките. Той има еднаква антиоксидантна сила с тази на боровинките, зелето и червеното цвекло
Често пренебрегваният черен боб е изключително богат на разтворими фибри, които помагат за намаляване на лошия (LDL) холестерол
Черният боб притежава оскъдно количество мазнини, но в същото време има добър засищащ ефект заради високото количество растителни влакнини в състава му.