Растението, за което ще ви разкажем, е малко познато по нашите географски ширини. Полезните качества на облепихата обаче са толкова много, че не са за пренебрегване.
Облепихата, наричана още ракитник или сибирски ананас, е многогодишен храст, произхождащ от югозападна и централна Азия. Отглежда се в Русия, Монголия, Индия, Тибет и Турция. Среща се и в Европа.
Култивира се най-вече заради облепиховото масло, което се използва за производството на болкоуспокояващи мехлеми, кремове против изгаряне и лъчеви поражения, за лечение на трудно заздравяващи рани и в гинекологията.
Лечебните качества на растението са били известни и на древните гърци. В хрониките за Александър Македонски се споменава за "hippophae", както е латинското наименование на облепихата и в превод означава "блестящ кон". Според тях ранените и изтощени коне са били хранени с листата и плодовете на растението и това им помагало не само да се възстановят, но и да придобият мощ, а косъмът им ставал лъскав. Дори воините на легендарния Чингис Хан са яли от плодовете на облепихата, откъдето идвала и митичната им сила.
Храстът е обсипан с малки остри листенца, които са зелени отгоре и сребристи от долната страна, а плодовете обагрени в краските на жълтото и оранжевото, с гладка лъскава повърхност. Струпани са около клоните и наподобяват формата и големите на плодовете на дряна. Започва да плододава след четвъртата година. От едно растение могат да се добият между 5 и 20 кг. плод.
По вкусови качества плодовете наподобяват дренките – сладки, леко кисели, но със специфичен аромат на ананас.
Облепихата е богата на витамини А, С, Е, аминокиселини, протеини и фолиева киселина. Тя е първенец сред всички плодове и зеленчуци по съдържание на витамин А и Е. Действа благоприятно при много очни заболявания като кокоша слепота, изгаряне на роговицата или преумора на очите след продължителна работа с компютър.
Сокът от облепиха е първият, използван за приготвяне на напитки за космически мисии още през 80-те години на миналия век, а руските космонавти са разполагали дори с козметични продукти от северния ананас. Сокът от облепиха е бил официалната напитка на многобройната армия от китайски спортисти по време на Олимпийските игри в Пекин.
Най-често плодовете се използват за направата на масло от облепиха, което освен мощен антиоксидант, е и с доказани регенериращи качества. Клинично доказани са възстановителните свойства на маслото върху функциите на жлъчката, дванадесетопръстника и епитализацията на клетките при кожни изгаряния. Действа благоприятно и при колити, гастрити и язви, както и върху липидния обмен в черния дроб. Антиоксидантните му качества предпазват организма от сърдечно-съдови болести, хипертония, атеросклероза и понижават нивото на холестерола в кръвта.
Днес все повече хора се обръщат към естествените природни продукти, за да се грижат за здравето си и да поддържат тонуса си. Плодовете на облепихата и маслото, произведено от тях, са един добър начин да си доставим достатъчно витамини и виталност.