Нафпавок е интересен и вкусен сурово-сушен колбас от разложкия край.
Добре отлежал и много качествен, прави се от столетия по специфичен занаятчийски метод и не отстъпва на световноизвестни деликатеси, съизмерими с него – например хамон серано и лонганиса де Вик от Испания или италианското прошуто крудо.
Но нафпавок има собствен, специфичен характер – вкусов аромат на добре съзряло месо, с дълбока сладост, лека пикантност и изявени землисти нотки.
Според местните хора нафпавок се прави от най-малко един век във всички села от разложката долина: Елешница, Баня, Долно Драглище, Горно Драглище, Добърско, Годлево, Бачево.
Използва се само най-хубавото месо от домашно гледаните прасета, а размерът и формата на колбаса от кълцано и подправено месо варира в зависимост от това дали се пълни дванайсетопръстник (бабичка), мехур (меурче) или стомах (дедец).
Разложката долина е единственото място в света, където този деликатес може да отлежи успешно и да придобие специфичния си вкус и аромат.
Днес традицията се пази най-вече в село Горно Драглище от около 20 семейства.
Но нафпавокът е скъп и празничен деликатес, чието приготвяне и отлежаване изисква доста време (най-малко 4 месеца съзряване – от декември до април), и, тъй като законът не позволява подобни продукти от животински произход със семейна занаятчийска направа да се предлагат на пазара, хората нямат стимул да го правят.
Автор: Веселина Маринова
Припомнете си още:
Техника "меренге" за сладки целувки
Как да си направим прясна паста?
Как се е появила шопската салата?