Знаете ли що е то бразилски орех? Не е сред най-разпространените ядки по нашите географски ширини, но със сигурност сте я виждали.
Любопитен факт е, че въпреки името си, най-големият износител на бразилски орех в света е Боливия, а самата ядка е всъщност семе.
Плодът на въпросния орех прилича на зрял кокосов орех и тежи близо 2 килограма. Вътрешността прилича много на какаовия плод и именно там са разположени ядливите семена, обвити в черупки, които ние познаваме.
Бразилският орех е сред най-полезните ядки, поради високото съдържание на витамини, минерали и протеини.
Започваме от селена, който изобилства в ядката. Този минерал спомага за предпазване от някои видове рак (особено рак на простатата), както и действа като антиоксидант.
Протеините в бразилските орехи са едни от малкото пълноценни протеини в растителния свят, което ги прави препоръчителна храна за вегетарианци. Действат благотворно и срещу анемия и остеопороза.
Ядките са богати и на витамин Е, а отделно на това са чудесна храна за мъже, поради факта, че стимулират производството на тестостерон, подобряват качеството на спермата и действат цялостно благотворно върху мъжката репродуктивна система.
Поради високото съдържание на мазнини в ядката обаче има опасност от бързо гранясване, затова съхранявайте на хладно и проветриво място. Отново поради високата си масленост бразилските орехи се използват не само като храна, но и в козметиката, както и като смазка за часовници и суровина за боички за художници
Единственото, с което трябва да внимавате, е количеството. Не прекалявайте с консумацията на ядката, 3-4 „орехчета“ дневно са ви напълно достатъчни, за да си набавите нужното количество мазнини, минерали и витамини.
Прочетете още:
Колко калории има в различните ядки
Шепа бразилски орехи и чаша мляко
Какви са ползите от кедровите ядки
Ядките на дълголетието - кайсиевите
Как се прави: Пикантни медени ядки