Преди дни от „Пирогов“ публикуваха препоръчителни мерки за служителите при съмнение за коронавирус. Освен прием на медикаменти, сред тях стои и съветът за прием на сурово тиквено семе: „Препоръчително е в ежедневното меню да се включат 50-100 гр. сурово тиквено семе за период от 6-9 месеца (по възможност за целия есенно-пролетен период).“, пише в инструктажа на „Пирогов“.
Но защо е полезно да ядем тиквени семки?
Тиквеното семе е невероятно вкусно и едновременно с това изключително полезно. Това е напълно логично, имайки предвид, че тиквите, от които произлиза, са една от най-пълноценните, засищащи и хипоалергенни храни. То съдържа в концентриран вид безброй много важни за качествената обмяна вещества витамини, микроелементи и ензими.
Тиквените семки са отлични както за физическото, така и за психическото здраве. Използват се за медицински цели в продължение на хиляди години. Те са богат източник на магнезий, калций, калий, желязо, цинк и витамин К.
Отличен избор са за хапване, защото са богати на омега-3 мастни киселини, от които тялото се нуждае, за да поддържа здравето на сърцето и да регулира кръвното налягане.
Ето какво са останалите важни ползи от тиквеното семе:
Още по темата:
- 6 симптома, че боледуваме от лека форма на коронавирус
- 7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете
- Как да почистим правилно дома си срещу коронавирус
- Как да различим симптомите на COVID-19, настинка и грип
- Ето кой е най-сигурният симптом, че сте заразени с коронавирус