Американски учени препоръчват да ядем повече бобови храни, за да укрепим сърцето си, дори и да е здраво.
Бобовите храни съдържат много протеини и фибри. Учените от университета на Колорадо потвърдиха, че когато те изобилстват в храната ни, нивата на холестерол в кръвта намалява.
Учените изследвали влиянието на бобовите храни върху сърдечносъдовата система с помощта на мишки, страдащи от затлъстяване.
Те били подложени на „бобова диета“, която снижила нивото на холестерола им и значително подобрила състоянието на сърдечносъдовата им система.
В изследването с хора участвали доброволци с диабет тип 2. Оказало се, че бобовите храни защитават организма от вредното действие на свободните радикали и намаляват увреждането на тъканите, свързано с преокисляване на мазнините.
Това се отразява положително на състоянието на сърцето.
Виж и няколко рецепти с боб, които със сигурност ще ви допаднат:
Черният боб и неговите светли страни