Знаете ли какво е „имиджов проблем“?
Да си супер добър, но никой да не го знае. Да те мислят за простак, а ти да си супер умен. Да предлагаш всичко, за което хората си мечтаят, но никой да не ти обръща внимание.
Ето такова е и положението с боба. Тардиционният български фасул, дамгосан с „храна за селяни“, има сериозен имиджов проблем.
Никой не го уваважа, всички му се присмиват и хората, които го харесват, биват сочени с пръст.
Бобът никога не присъства в разговорите за здравословна храна, да не говорим пък за класациите за супер храни.Там гордо изпъкват чиа, киноа и елда, но не и бобът.
А той, миличкият, има абсолютно всички качества да бъде супер храна. Той Е супер храна от векове насам.
И търпеливо чака отново да му обърнем внимание. Във вкусните зрънца се съдържат повече белтъчини, повече желязо, повече калций и повече калий, отколкото в киноата. В същото време има по-малко калории, по-малко въглехидрати и по-ниска цена.
Но обичаме ли го? Ценим ли го? Хвалим ли се на приятелите си, че сме вечеряли бобена салата? Не.
Всъщност не е и нужно. Нека киноата да се хвали с модерността и високата си цена. А ние, които знаем малката тайна на боба, ще му се радваме и ще го включваме в седмичното си меню без да плащаме космическа цена за него.
И ще сме спокойни, че сме дали на тялото си нещо вкусно, нещо полезно и нещо традиционно за нашите ширини.
Ето и няколко рецепти с боб:
- Рецептите на Катето Евро: зрял боб в гърне
- Боб в гърне с маслини
- Богата салата с червен боб, царевица и риба тон
- Печен бял боб със суджук
- Бобена салата с билков хляб
- Боб чорба по манастирски