Какво изниква в главата ви, когато чуете думите “био храни”? Най-вероятно за вас те са синоним на здравословен начин на живот, храна без химикали, ГМО и добавки, по-здрав организъм и начин живот, който застрашава планетата ни по-малко.
В Холандия една българска студентка реши да потърси отговор.
Производителите и дистрибутoрите на еко храните споделят, чe органичната храна означава честност към човека, животните и природата. Производството ѝ отнема повече време, времето е пари и следователно тази храна е по-скъпа, но пък се счита по-полезна.
И тук е много правилно да се използва думата “счита”, защото се оказва, че всъщност няма научно доказателство, е този тип храна е по-полезна или дава някакви предимства на хората, които я консумират.
Да, в нея няма някои вредни добавки, но дали само това е нужно, за да няма риск за здравето ни - учените споделят, че отговорът на този въпрос предстои да бъде разгадан.
Да, био храните са свързани именно със стремежа на хората да живеят по-здравословно и да пазят както себе си, така и средата, в която живеят. “Био”, “органична”, “еко” - чистата храна има много имена, но според редица организации тя представлява следното:
“Отгледана без пестициди, обогатители на почви и други химикали, които да я предпазват от насекоми и слаб добив и е опакована и съхранявана по начин, който не влошава качествата й".
Или иначе казано - натуралната храна е храната такава, каквато са я консумирали прадядовците на нашите дядовци.
Почти всяка храна днес може да има претенциите да влезе в тази категория, но това прави ли я по-полезна от всичко останало? Има ли гаранция и доказателства, че органичната храна ще ни направи по-здрави?
Прочетете още:
Чудодейните билки, които всеки може да отглежда у дома
Тези 9 храни имат "магически" сили
Хинап – китайската фурма, която дарява младост