Какво не знаем: Как силиконовите импланти ни влияят?

Силиконовите гръдни импланти се превърнаха в популярен избор за жени, които търсят козметична или реконструктивна хирургия. Тези импланти обикновено се избират за подобряване на външния вид, възстановяване на формата на гърдите след мастектомия или коригиране на вродени аномалии. Въпреки че предлагат естетически и психологически предимства, силиконовите импланти също носят физически рискове и влияят на тялото по няколко начина. 

1. Психологическо и емоционално въздействие
За много жени гръдните импланти предлагат незабавен психологически тласък. Повишено самочувствие, подобрен образ на тялото и по-голямо чувство за женственост са общи резултати. По-специално жените, подложени на мастектомия за рак на гърдата, често намират имплантите за полезни за възстановяване на чувството за нормалност и завършеност. Способността да избират размера и формата на гърдите си може да даде на жените по-голямо чувство за контрол над телата си.

Звезди, за които (може би) не знаете, че имат силикон

Докато много хора изпитват тези ползи, важно е да се признае, че някои жени може да се борят с емоционални проблеми след операцията. Телесна дисморфия, нереалистични очаквания или недоволство от резултатите понякога могат да доведат до съжаление или безпокойство. Следователно психологическото въздействие на силиконовите импланти може да варира значително от човек на човек.

2. Незабавни физически ефекти и възстановяване
След операцията тялото на жената претърпява значителни промени по време на лечебния процес. Подуване, синини и дискомфорт са често срещани веднага след процедурата. Тялото се нуждае от време, за да се адаптира към наличието на импланти и може да отнеме седмици до месеци, за да бъдат видими крайните резултати.

През това време имунната система разпознава имплантите като чужди обекти и ги капсулира в тънък слой тъкан, известен като капсула. Този процес е естествен отговор и помага на тялото да съществува съвместно с имплантите. В някои случаи обаче капсулата може да се удебели прекомерно, което води до състояние, наречено капсулна контрактура, при което гърдите се чувстват твърди или деформирани.

4 хранителни навика, които вредят на психичното здраве

3. Дългосрочни ефекти върху тялото
Силиконовите импланти могат да имат няколко дългосрочни ефекта върху тялото на жената, някои от които може да не са очевидни веднага.

Капсулна контрактура: Едно от най-често срещаните усложнения е капсулната контрактура, при която тялото образува прекомерна белег около импланта. Това може да доведе до болка в гърдите, втвърдяване и изкривяване на формата на гърдите. В тежки случаи може да се наложи коригираща операция.

Разкъсване и изтичане на импланта: Въпреки че силиконовите импланти са проектирани да бъдат издръжливи, те не са имунизирани срещу износване и разкъсване с течение на времето. Може да настъпи разкъсване на импланта, което да доведе до изтичане на силиконовия гел в околната тъкан. Съвременните импланти използват кохезивен гел, което означава, че течовете обикновено се съдържат в капсулата, но някои жени може да изпитат дискомфорт или промени във външния вид на гърдите, ако настъпи разкъсване. Обикновено е необходим ЯМР или ултразвук за откриване на тези тихи разкъсвания.

Промени в усещането на гърдите: Гърдите на жената може да се чувстват различно след импланти. Увреждането на нервите по време на операция може да доведе до промени в усещането, като някои жени изпитват свръхчувствителност или изтръпване, особено около зърната. Докато усещането може да се нормализира с течение на времето, в някои случаи промените могат да бъдат постоянни.

4. Кърмене и бременност
Жените със силиконови импланти често се чудят как имплантите ще повлияят на способността им да кърмят или ще претърпят физически промени по време на бременност. Като цяло повечето жени с импланти могат да кърмят без проблеми, особено ако разрезите са направени под гърдата или през подмишницата. Въпреки това, ако операцията за имплантиране е включвала периареоларен разрез (около зърното), може да има по-висок риск от увреждане на млечния канал или нерв, което потенциално засяга успешното кърмене.

По време на бременност настъпват естествени промени в размера и формата на гърдите, които също могат да повлияят на външния вид на имплантите. Много жени изпитват промени в гръдната тъкан и еластичността на кожата поради бременност, което може да доведе до увисване или промяна в позицията на импланта.

Тайните за здраве и красота на Марта Стюарт

5. Потенциални опасения за здравето: BIA-ALCL и заболяване на гръдния имплант
През последните години бяха повдигнати опасения относно два специфични риска за здравето, свързани с гръдните импланти: анапластичен едроклетъчен лимфом, свързан с гръдния имплант (BIA-ALCL) и заболяване на гръдния имплант (BII).

BIA-ALCL: Макар и рядък, BIA-ALCL е вид рак, който е свързан с текстурирани импланти. Развива се в белега около импланта, а не в самата гръдна тъкан. Симптомите включват подуване, болка и натрупване на течност около импланта. Редовното проследяване и наблюдение може да помогне за откриване на ранни признаци на това състояние.

Заболяване на гръдния имплант (BII): Някои жени с импланти съобщават, че изпитват системни симптоми като хронична умора, мозъчна мъгла, болки в ставите и загуба на коса – симптоми, наричани заедно заболяване на гръдния имплант. Въпреки че все още се събират научни доказателства, се смята, че имунен отговор към материалите на импланта може да предизвика тези симптоми при някои индивиди. Съобщава се, че в някои случаи хирургията на експлант или отстраняването на импланта облекчава тези симптоми.

6. Съображения за бъдеща хирургия
Гръдните импланти не са доживотни устройства и много жени ще се нуждаят от допълнителна операция в даден момент, независимо дали за подмяна на стареещите импланти или за справяне с усложнения като разкъсване или капсулна контрактура. Освен това, когато тялото старее, кожата губи еластичност и естествената гръдна тъкан може да се измести, което се отразява на цялостния външен вид на имплантите.

От съществено значение е жените с импланти да преминават редовни прегледи при техния пластичен хирург, особено за да наблюдават за тихи разкъсвания или промени във външния вид или структурата на гърдите. Периодично се препоръчват ЯМР или ултразвукови прегледи, за да се гарантира, че имплантите са непокътнати.

Силиконовите импланти могат дълбоко да повлияят на тялото на жената, както физически, така и емоционално. Въпреки че предлагат значителни естетически и психологически предимства, те също така носят рискове, които не бива да се пренебрегват. От капсулната контрактура до потенциала за дългосрочни здравословни проблеми, за жените, които обмислят импланти, е изключително важно да бъдат напълно информирани за предимствата и недостатъците. Редовните последващи прегледи и доброто разбиране на потенциалните усложнения могат да помогнат на жените да вземат овластени решения по отношение на телата си.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти