Защо бета-каротинът е тайното оръжие за сияйна кожа и остро зрение?

Бета-каротинът е съединение с удивителни ползи за човешкото здраве, което срещаме в ярко оцветените плодове и зеленчуци – от моркови и сладки картофи до тиква и тъмнозелени листни зеленчуци. Това вещество е известно като естествен пигмент, който придава характерния оранжев и жълт цвят на много растения и е изключително важно за организма ни. Името му идва от гръцката дума "karoton", а за първи път е изолиран от моркови през 1831 г. от немския учен Хайнрих Вакенродер.

Бета-каротинът се превръща във витамин А, или ретинол, когато попадне в организма. Това прави бета-каротина ключов елемент в поддържането на редица жизненоважни функции. Витамин А е известен със своето значение за доброто зрение, като особено полезен е за хора, които често работят при слаба светлина. В допълнение, той е важен за поддържане на здравето на кожата, зъбите и меките тъкани. Като антиоксидант, бета-каротинът помага да се неутрализират свободните радикали, които могат да увредят клетките и да предизвикат преждевременно стареене и оксидативен стрес.

8 храни, които забавят стареенето

Бета-каротинът не само ни предпазва отвътре, но и външно – той има позитивен ефект върху кожата, като я защитава от вредното действие на ултравиолетовите лъчи. Редовната консумация на храни, богати на бета-каротин, може да помогне за по-здравословен и равномерен тен, както и да забави появата на бръчки и други признаци на стареене. 

Значението на бета-каротина за здравето на очите също е доказано през годините. Освен че подобрява зрението на тъмно, той действа превантивно срещу развитието на катаракта и свързаната с възрастта макулна дегенерация – заболявания, които засягат милиони хора по света. Антиоксидантните му свойства също така помагат за поддържане на когнитивната функция и паметта, като намаляват риска от деменция и други невродегенеративни заболявания.

Тези 8 храни ще подсилят вашите кожа, коса и нокти

Когато консумираме богати на бета-каротин храни заедно с източници на полезни мазнини, като зехтин или авокадо, усвояването му се подобрява значително. Това помага на организма по-ефективно да усвои пигмента и да го превърне във витамин А. Освен това, за разлика от витамин А, бета-каротинът, приеман от естествени източници, не носи риск от токсичност, дори при по-големи дози.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти