Със сигурност сте срещали алабаш по пазара за зеленчуци, както и в различни рецепти.
Може би ви е любим и го включвате често в гозбите ви, а може би не го познавате много добре и не сте наясно какво точно представлява този зеленчук.
Ще се опитаме да бъдем полезни и да дадем малко информация за него, благодарение на E-kulinari.com.
Алабашът е двугодишно кореноплодно растение с кръгъл или продълговат корен и малки спираловидно разположени листа на дълги дръжки.
За храна се употребява само коренът, който има приятен сладникав вкус.
В сравнение с бялото зеле и много други зеленчуци, алабашът е по-богат на хранителни вещества и особено на витамин С - 50 мг%.
Съдържа средно 88% вода, 2,9% белтъчини, 4,7% захари, 7,8% безазотни екстрактни вещества, 1,17% минерални вещества - калиеви, фосфорни, магнезиеви, калциеви и натриеви соли.
Заради високото съдържание на витамин С, вкуса и хранителните свойста често наричат алабаша северен лимон.
Употребява се в сурово състояние без подправки - за салати в смес с други зеленчуци, а също така - сварен, задушен или консенвиран вид. При някои сортове стъблото е кръгло, в други сплеснато и с различна големина. Месестата част е крехка, нежна и сладка. Отглежда се навсякъде у нас.
Как да го избирате
Търсете малък или среден по размер алабаш (с диаметър, по-малък от 7см), без меки петна, пукнатини или пожълтяване по крайщата.
Съхранение
Съхранявайте алабаша в хладилник, плътно увит във фолио, до 3 - 4 дни.
Употреба
*Почистете и обелете луковицата добре, за да отстраните всички следи от съдържащия много влакна долен слой, разположен точно под кората.
*Яжте го суров.
*Приготвяйте го варен, задушен, сотиран или в микровълнова фурна.
*Добавяйте го към супи или яхнии.
Хранителна информация
*Не съдържа мазнини и холестерол.
*Ниско калоричен и с ниско съдържание на натрий.
*С високо съдържание на витамин C.
*Добър източник на калий.