През тази необичайна година у много хора се отключиха екзистенциални страхове: за здравето, живота, как да продължат напред в този различен свят – с нови правила, наложени от коронавируса...
При жените промените, които настъпиха, бяха още по-драстични. Няма детски градини, няма училище - изведнъж животът им се преобърна и се претовари с домакинство, семейство, работа, притеснения за родители и близки...
Как една жена да запази вътрешната си устойчивост и да остане позитивна в тази ситуация? Как да не се безпокои прекалено, да не отключва чувство на вина и най-вече да не се разболее? Тези въпроси коментира графиня Ангелика Волфскийл, един от най-популярните натуропати и Шуслерови терапевти в Германия. Тя взе участие в онлайн семинар по темата „Хормоналният баланс – ключът към женското здраве”, и сподели своя над 30-годишен опит като терапевт.
Емоциите са водещо начало в света на жената
Те могат да я поведат по пътя към здравето, но когато са с отрицателен заряд, може да рефлектират изключително негативно върху него. Разбира се, заедно с емоциите много важни за хормоналния баланс са и нещата, които правим в нашето ежедневие – как се храним, достатъчно ли се движим, осигуряваме ли си спокоен сън, как реагираме на стрес.
Ето част от съветите на немския натуропат какво е най-важното в това специфично време, за да запазим хормоналното равновесие и женското здраве.
Нуждаем се от пълноценно хранене, от движение, сън, радост от живота. И една от най-важните радости е емоцията, с която приготвяме храната си всеки ден.
Правилното хранене е основа за хормоналното равновесие
За да може тялото ни да произведе нормални хормони на щитовидната жлеза, нормални количества естрогени и др. е необходимо на първо място адекватно хранене.
- Ангелика Волфскийл препоръчва 3 хранения за деня, задължително топла закуска, по възможност обядът също да е топъл. Да се избягва консумация на сурови плодове и зеленчуци след 14 ч. И вечерята да е най-лекото ястие за деня.
- Регионалните храни и традиционната българска кухня са изключително важни за нас, тъй като организмът ни генетично във вековете е адаптиран към този начин на хранене. Когато се придържаме към него, ние поддържаме баланса в микрофлората си, а нейната правилна функция е основа за нормалното хормонално равновесие.
- Добре е да бъдем внимателни към произхода на храната, която слагаме на трапезата си. Чрез храната от животински произход, например, може да приемем голямо количество външни хормони, антибиотици, кортизон и др., което да доведе до нарушение на хормоналното равновесие. В готовите храни днес също така често се слагат набухватели (особено в продуктите, съдържащи брашно), които имат специфично естрогеноподобно действие. Затова те блокират взаимодействието между хормоналните жлези, увреждат тяхното равновесие, изчерпват ги.
- Един модерен и в същото време прост и лесен начин за поддържане на здравословен хранителен режим са интервалните пости (познати още като интервално гладуване). Този режим може да се превърне в начин на живот, като се храним само в определени времеви рамки. Ангелика Волфскийл препоръчва да го спазваме веднъж седмично, например в понеделник, тъй като се счита, че този ден е под влиянието на Луната, а тя е свързана с женската енергия. Най-често срещаният режим е 16/8 – 2 хранения само в рамките на осем часа (напр. от 12 до 20 ч.) Това дава много добри резултати.
Грижата за хормоналния баланс е комплексна
Когато боледуваме в повечето случаи съвременната медицина разглежда само една система или една жлеза в организма, напр. щитовидна жлеза или яйчниците. Но фактът, че абсолютно всички ендокринни жлези в нашия организъм са взаимосвързани и функциониращи в постоянно взаимодействие, често убягва от съзнанието ни.
Ангелика Волфскийл припомня, че връзката по оста стомашно-чревен тракт – мозък е много мощна и функционира изключително активно. Затова е особено важно състоянието на чревната микрофлора, която оказва влияние върху функциите на мозъка.
В областта на червата се синтезират също така важните хормони на щастието – ендорфини. Всички сме усещали онези „пеперуди в стомаха” или приятно усещане в областта на слънчевия сплит и те не са илюзия. Връзката между корема и мозъка върви през вегетативната нервна система. Правилното функциониране на стомашно-чревния тракт е важно за вътрешното ни равновесие и чувството ни за щастие и благополучие в живота.
Когато сме изложени на хроничен стрес, когато работим до късно вечер или се храним късно вечер, ние провокираме развитието на висцерална мастна тъкан (мазнина около вътрешните органи, особено в коремната кухина), която синтезира редица възпалителни фактори и уврежда хормоналното ни равновесие.
По същия начин щитовидната жлеза не е просто отделен орган, който се намира в областта на гърлото. Тя има изключително дълбоко влияние върху целия организъм. Тя определя съзряването на яйцеклетките, поддържа нашето температурно равновесие, както и функциите на сърдечно-съдовата система и др. Произведеният от щитовидната жлеза хормон тироксин има фундаментални функции за метаболизма и за състоянието на цялото тяло.
3 важни минерални соли за балансиране на хормоните
Кои минерални соли е полезно да приложим, за да регулираме отделянето на хормоните, да балансираме хормоналното равновесие по време на деня – ето какво препоръчва графиня Ангелика Волфскийл:
- Шуслерова сол №4 калиев хлорид - важно средство за здравето на жлезите, неутрализира чуждите вещества в организма.
- Шуслерова сол №6 калиев сулфат - активира обмяната на веществата вътре в клетката, пречиства самата клетка и й помага да изведе и разгради токсините и увредените си органели с помощта на процеса автофагия (естественият механизъм на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки).
- Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат - много важна за нормалното здравословно състояние, тъй като релаксира и едновременно с това подхранва вегетативната нервна система. Както знаем, вегетативната нервна система определя правилното функциониране на жлезите.
В тази комбинация немският натуропат препоръчва солите да се приемат по 5 табл. от всяка, разпределени сутрин, обед и вечер, за 6-8 седмици. След пауза програмата може да се прилага отново, при необходимост няколко пъти в годината.