Бадемът - една елитарна ядка

Бадемът - една елитарна ядка
Снимка: Thinkstock

Бадемът е една вкусна и много полезна ядка„ която се използва широко както в кухнята, така и в козметиката. За историята и свойствата му разказват от E-kulinari.com

Родината на на бадема (Prunus dulcis) е Мала Азия и Северна Африка. И още 1000 години преди Христа той е бил известен в Китай. Днес почти цялата годишна реколта от бадеми събират в Италия, Испания и Калифорния. Бадемовите дървета растат на каменисти склонове и колкото повече слънце има, толкова по-едри са ядките. 

Бадемът се смята за елитна ядка, според легендата бил е особено любим в кралския двор.

Очите с интересна форма наричат "бадемови", но и формата на ореола около главите на светците на картините с библейски сюжети наричат амигдале (от латинското наименование на ядката).

Богат е на мазнини, белтъчини. желязо, калций и витамини от групата Е и B. 

Горчивите бадеми (Amygdalus communis (LINN.) var. amara) са дребни и съдържат циановодородна киселина.

Употребяват се само след термична преработка, но главно се преработват за есенции и ликьори. Сладките бадеми (Amygdalus communis LINN. var. dulcis) са чудесни белени и опечени.

За да се махне люспата им, се заливат с малко студена вода и се поставят за няколко минути на котлона.

Изцеждат се и се стискат между пръстите, за да се "изхлузят" от обвивката.

Печени и солени, бадемите са чудесно мезе. Заедно с това те могат да подобрят вкуса на много основни ястия.

От тях освен брашно за сладкарството (което еглавна съставка на марципана), се приготвя и бадемово мляко, което е превъзходно на вкус (как да си го приготвите у дома, прочетете тук). 

Бадемовото масло или смлени и разтворени във вода бадеми се използват за производството набадемово мляко, което оказва противовъзпалително и освежаващо действие на кожата. Бадемовото масло се използва в производството на различни видове сапуни.

В народната медицина бадема се използва заедно със захар при анемия, малокръвие, безсъние.

Бадемовото масло широко се прилага в медицината за приготвяне на маслени разтвори на витамин, хормонални препарати и др. 

От всички ядки бадемът намира най-широко приложение в кулинарията, особено за направата на шоколадови специалитети, торти, бонбони и сладкиши.

Бадемът е много подходящ за бисквити и всякакви тестени изделия: той не е така мазен като орехите и не е толкова сух като лешника.

Бадемите са полезни за мозъка и зрението, помагат при астма и язва на стомаха. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти