Фенелът е познат още като финокио, див копър, резен. Визуално листата й много приличат на познатия ни копър, но във вкусово отношение напомня на анасона.
Казват, че консумацията му удължава живота. Древните египтяни и римляни са били убедени в невероятните му и многобройни свойства. Намира благоприятни условия за виреене в среда със средиземноморско климатично влияние. Най-широко разпространено е в южните европейски и югозападните азиатски части. У нас условия за виреене намира в по-топлите области, най-вече в Тракийска низина. Среща се като диворастящ вид в някои области на Северна България и Родопите.
Фенелът е ароматна и полезна подправка с множество полезни свойства. Има ниско съдържание на калории, но осигурява важни хранителни вещества.
Луковицата е добър източник на витамин С, който действа като мощен антиоксидант, предпазвайки от клетъчни увреждания, причинени от нестабилни молекули, наречени свободни радикали. И луковицата, и семената съдържат минерала манган, който е важен за ензимното активиране, добрия метаболизъм, клетъчната защита, развитието на костите, регулирането на кръвната захар и заздравяването на рани.
Съдържа и други минерали, жизненоважни за здравето на костите, включително калий, магнезий и калций. Аргининът в билката в комбинация с витамин С съдейства за избягване на макулната дегенерация. Резенето е отлична опция за предпазване от очни заболявания.
Броят и честотата на уринирането също се увеличава с консумацията на фенхел. Това помага за пречистване не само на бъбреците, но и на цялото тяло.
Подправката се бори ефективно с целулит, воден застой и възпаления на ставите. Освен това укрепва косата и предотвратява бъдещата й загуба. Релаксира нервната система, съдейства за изостряне на паметта.
Семената от див копър се отличават с дезинфекциращи и противовъзпалителни качества. Със завиден успех се използват за лечение на рани и абсцеси. Идеалното средство са за първа помощ при възпаление на гърлото, венците и конюнктивата. В тези случаи се препоръчва измиване на мястото с отвара от семената. С тях може да си приготвите и чай. Лъжичка от тях оставете да се киснат за 10 минутки в чаша вряла вода, за да приготвите ароматен и лековит чай. Ако приемате три пъти на ден по половин чаена чашка от тази течност, ще се преборите с настинката, ше туширате храносмилателните проблеми или просто ще помогнете на имунната си система да работи по-ефективно.