Азелаинова киселина - подценяваното чудо срещу акне

Азелаиновата киселина е естествено срещаща се киселина в зърнени култури като ечемик, пшеница и ръж. Има антимикробни и противовъзпалителни свойства, което я прави ефективна при лечението на кожни заболявания като акне и розацея. Киселината може да предотврати бъдещата поява на пъпки и да изчисти бактериите, които причиняват акне, от порите ви.

Азелаиновата киселина се прилага върху кожата и се предлага под формата на гел, пяна или крем. Без рецелта можете да си закупите продукти с до 20% азелаинова киселина. Някои продукти без рецепта съдържат и по-малки количества.

►Битка с черните точки: Най-добрите и най-лошите методи да се отървеш от тях

Тъй като отнема известно време, за да подейства, азелаиновата киселина сама по себе си обикновено не е първият избор на дерматолога за лечение на акне. От употребата на азелаинова киселина има и някои странични ефекти, като щипещо усещане по кожата, сухота и лющене. Продължете да четете, за да разберете всичко, което трябва да знаете за използването на азелаинова киселина за акне.

Петте най-добри съставки срещу акне

Използване на азелаинова киселина за акне

Азелаиновата киселина действа чрез:

  • изчистване на порите ви от бактерии, които може да причиняват дразнене или обриви
  • намаляване на възпалението, така че акнето става по-малко видимо, по-малко червено и по-малко раздразнено
  • нежно насърчава обмяната на клетките, така че кожата ви заздравява по-бързо и белезите са сведени до минимум

Азелаиновата киселина може да се използва под формата на гел, пяна или крем. Всички формули имат еднакви основни инструкции за употреба:

  • Измийте засегнатата област обилно с топла вода и подсушете. Използвайте почистващ препарат или мек сапун, за да сте сигурни, че зоната е чиста;
  • Измийте ръцете си преди да приложите продукта;
  • Нанесете малко количество върху засегнатата област, разтрийте го и го оставете да се абсорбира напълно;
  • След като продуктът изсъхне върху кожата, можете да нанесете козметика. Няма нужда да покривате или превързвате кожата си.

акне кожа
Снимка: iStock

Имайте предвид, че трябва да избягвате използването на адстрингенти или „дълбоко почистващи“ препарати, докато използвате азелаинова киселина.

Някои хора може да се наложи да прилагат азелаинова киселина по два пъти на ден, но това ще варира в зависимост от инструкциите на лекаря.

Азелаинова киселина за белези от акне

Някои хора използват азелаин за лечение на белези от акне в допълнение към активните пъпки. Азелаиновата киселина насърчава обмяната на клетките, което е начин за намаляване на появата на тежки белези.

Освен това предотвратява това, което е известно като синтез на меланин, способността на кожата ви да произвежда пигменти, които могат да променят тена на кожата ви.

Ако сте опитвали други лекарства за локално приложение, за да си помогнете с белези или петна, които бавно зарастват, азелаиновата киселина може да ви е от полза. Необходими са повече изследвания, за да се разбере за кого това лечение работи най-добре и колко ефективно може да бъде.

Други приложения за азелаинова киселина

Азелаиновата киселина се използва и за други кожни заболявания, като хиперпигментация, розацея и изсветляване на кожата.

След лечение на акне възпалението може да доведе до хиперпигментация на някои участъци от кожата ви. Азелаиновата киселина спира популацията на обезцветените кожни клетки.

Пилотно проучване от 2011 г. показва, че азелаиновата киселина може да лекува акне, докато едновременно изравнява хиперпигментацията, предизвикана от акне. По-нататъшни изследвания върху цвета на кожата също показват, че азелаиновата киселина е безопасна и полезна за тази цел.

Същото свойство, което прави азелаиновата киселина ефективна за лечение на възпалителна хиперпигментация, също така ѝ позволява да изсветли кожата, която е обезцветена от меланин. Използването на азелаинова киселина за изсветляване на кожата в неравномерни или петнисти участъци от кожата ви, дължащи се на меланин, се оказва ефективно, според по-старо проучване.

Азелаиновата киселина може да намали възпалението, което също я прави ефективно лечение на симптомите на розацея. Клиничните проучвания показват, че гелът с азелаинова киселина може непрекъснато да подобрява появата на подуване и видими кръвоносни съдове, причинени от розацея.

Коя е идеалната грижа за кожата за всяко десетилетие от живота ви

Азелаинова киселина, странични ефекти и предпазни мерки

Азелаиновата киселина може да причини някои нежелани реакции, включително: парене или мравучкане по кожата ви, лющене на кожата на мястото на приложение, сухота или зачервяване на кожата. 

По-рядко срещаните нежелани реакции включват: образуване на мехури или лющене на кожата, дразнене и подуване, стягане или болка в ставите, копривна треска и сърбеж, треска, затруднено дишане.

Ако получите някоя от тези нежелани реакции, спрете употребата на азелаинова киселина и посетете лекар.

Винаги е важно да носите слънцезащитни продукти, когато излизате навън, но това е още по-важно, когато използвате азелаинова киселина. Тъй като тя може да изтъни кожата ви, кожата ви е по-чувствителна и податлива на увреждане от слънцето.

Азелаиновата киселина в сравнение с други съставки

Азелаиновата киселина не е за всеки. Ефективността на лечението може да зависи от вашите симптоми, типа на кожата ви и очакванията ви. Тъй като действа бавно, азелаиновата киселина често се предписва заедно с други форми на лечение на акне.

Според по-стари изследвания кремът с азелаинова киселина може да бъде толкова ефективен, колкото бензоил пероксид и третиноин за лечение на акне. Докато резултатите от азелаиновата киселина са подобни на тези на бензоил пероксида, тя е и по-скъпа.

Азелаиновата киселина също действа по-нежно на кожата от гликоловата киселина и салициловата киселина.

Докато тези други киселини са достатъчно силни, за да се използват самостоятелно в химически пилинг, азелаиновата киселина не е. Това означава, че докато азелаиновата киселина е по-малко вероятно да раздразни кожата ви, тя също трябва да се използва редовно и да ѝ се даде време, за да подейства.

Всичко за пептидите: тайната за млада и красива кожа

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти