Аспержите се консумират поради изключителния им вкус и лечебните свойства вече почти 2000 години. Те произхождат от Източния средиземноморски регион. Различни сортове, открити в северна и Южна Африка се култивират и в Египет. Аспержите растат като плевел по южните части на Русия и Полша, както и по крайбрежието на Англия.
Аспержите са преоткрити и популяризирани отново през 18 век от Луи XIV. Със своя нетрадиционен вкус те успяват да впечатлят Краля Слънце. Именно поради тази причина аспержите получават наименованието "кралски зеленчук", като и до днес впечатляват ценителите на изтънчения вкус.
Учените са открили, че консумацията на аспержи се отразява изключително благоприятно на жените. Вижте за какви заболявания е добре да се хапват повече аспержи и защо:
А във видеото горе може да видите две рецепти на италианеца Джино Д'Акампо за приготвяне на апсержи!
Още от Здравословно:
- За чудните лечебни свойства на ментовия мед и как да си го приготвим вкъщи
- Пийте чаша вода всяка сутрин - защо светът полудя по този съвет?
- Най-полезните въглехидратни храни за отслабване
- Защо хлябът с квас е полезен и как да си го направим у дома
- 5 лесни рецепти за вкусни и здравословни сандвичи, подходящи за диета
- Половината от населението на света го яде, но не подозира за всичките му качества