Ароматно, лесно и здравословно хлебче от лимец

хляб лимец
Снимка: Личен архив

Габриела Сахатчиева

Ако често ви се случва да останете без хляб за вечеря, не ви се ходи до магазина или пък ви се хапва, но се въздържате от присъствието му в менюто ви, ето че има edna чудесна алтернатива.

Хлебчето от лимецово брашно е изключително лесно и бързо за приготвяне и без никаква мазнина. Освен това не изисква много съставки, нито пък време за месене или втасване като традиционния бял хляб например.

Необходимите продукти са:

► 250-300 гр брашно от лимец
► 2 ч.л. сода
► 4-5 с.л. кисело мляко
► микс семена
► риган (може и друга подправка според предпочитанията)
► вода

хляб лимец
Снимка: Личен архив

Първо в една водна чаша сипваме 2 чаени лъжички сода, но не пълни догоре, към нея добавяме 4-5 супени лъжици кисело мляко, за да се активира содата, доливаме и малко вода, така че да се получи около 200-250 мл течност. Друг вариант е да разтворите содата в чаша с вода и чаена лъжица оцет, но така е по-вероятно да я усещате във вкуса на хлебчето след изпичане, ако не се е разтворила напълно.

В дълбока купа добавяме 250-300 гр брашно от лимец, шепа микс от семена (слънчогледови и тиквени семки, сусам, маково семе и др., какъвто микс откриете в магазина) и няколко щипки риган по ваш вкус. Може да експериментирате и вместо риган да сложите друга ваша любима подправка като босилек или розмарин например – опитвали сме и трите варианта и хлебчето винаги се получава вкусно и ароматно.

хляб лимец
Снимка: Личен архив

Към сухата смес прибавяме постепенно айряна със содата и бъркаме, докато брашното поеме течността. Тестото трябва да се получи гъсто и лепкаво – ако ви се струва прекалено воднисто, добавете още 1-2 супени лъжици брашно, а ако е прекалено сухо и не е поело цялото брашно, сипете още мъничко вода.

Покриваме с хартия за печене дъното и страните на продълговата форма за кекс и изсипваме сместа. Обикновено се получава малко количество, така че не се притеснявайте, че не покрива цялата форма, а и по време на печенето ще се надигне значително. Преди да сложите хлебчето в печката, поръсете го отгоре с още малко микс семена. Лимецовото хлебче се пече около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна.

хляб лимец
Снимка: Личен архив

Още рецепти вижте ТУК >>>

Режим със закуски с ленено брашно за пречистване на тялото

 

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти