Ако често ви се случва да останете без хляб за вечеря, не ви се ходи до магазина или пък ви се хапва, но се въздържате от присъствието му в менюто ви, ето че има edna чудесна алтернатива.
Хлебчето от лимецово брашно е изключително лесно и бързо за приготвяне и без никаква мазнина. Освен това не изисква много съставки, нито пък време за месене или втасване като традиционния бял хляб например.
Необходимите продукти са:
► 250-300 гр брашно от лимец
► 2 ч.л. сода
► 4-5 с.л. кисело мляко
► микс семена
► риган (може и друга подправка според предпочитанията)
► вода
Първо в една водна чаша сипваме 2 чаени лъжички сода, но не пълни догоре, към нея добавяме 4-5 супени лъжици кисело мляко, за да се активира содата, доливаме и малко вода, така че да се получи около 200-250 мл течност. Друг вариант е да разтворите содата в чаша с вода и чаена лъжица оцет, но така е по-вероятно да я усещате във вкуса на хлебчето след изпичане, ако не се е разтворила напълно.
В дълбока купа добавяме 250-300 гр брашно от лимец, шепа микс от семена (слънчогледови и тиквени семки, сусам, маково семе и др., какъвто микс откриете в магазина) и няколко щипки риган по ваш вкус. Може да експериментирате и вместо риган да сложите друга ваша любима подправка като босилек или розмарин например – опитвали сме и трите варианта и хлебчето винаги се получава вкусно и ароматно.
Към сухата смес прибавяме постепенно айряна със содата и бъркаме, докато брашното поеме течността. Тестото трябва да се получи гъсто и лепкаво – ако ви се струва прекалено воднисто, добавете още 1-2 супени лъжици брашно, а ако е прекалено сухо и не е поело цялото брашно, сипете още мъничко вода.
Покриваме с хартия за печене дъното и страните на продълговата форма за кекс и изсипваме сместа. Обикновено се получава малко количество, така че не се притеснявайте, че не покрива цялата форма, а и по време на печенето ще се надигне значително. Преди да сложите хлебчето в печката, поръсете го отгоре с още малко микс семена. Лимецовото хлебче се пече около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Вижте още:
- Защо хлябът с квас е полезен и как да си го направим у дома
- Как да направим сами квас за хляб
- Тайните за приготвянето на перфектното тесто за баница и баклава
- Пречистване и подмладяване на цялото тяло с ленено брашно
- Като в детството: 5 рецепти за любими български закуски