Разделното хранене е един от най-популярните и тачени методи за отслабване. Този хранителен режим има изключително много привърженици, но и не малко противници.
От десетилетия насам на разделното хранене не се гледа като на диета, а по-скоро като начин на живот и общи хранителни навици. Безспорни са предимставата на разделното хранене за стомашно-чревните проблеми и сърдечносъдовите заболявания, пише "Gotvach.bg".
За основоположник на разделното хранене се смята д-р Уилям Хауърд Хей. Систематизираните от него взаимосвързани модели на хранително меню позволяват да се намали натоварването на организма чрез съчетаване на отделни продукти, които са съвместими.
Разграничаването на продуктите е строго, но затова пък позволява голям избор и възможност за разнообразни комбинации. Все пак разделното хранене има върли противници.
Специалистите диетолози, които отричат ползите от разделното хранене са мнозина. Повечето от тях слагат етикет "изкуствена" на тази хранителна система, защото тя нарушава естественото и нормално храносмилане.
Противниците на д-р Хей се позовават на човешката история и по-специално на физиологичното развитие на хората. То, както и развитието на кулинарията сочат, че човек е приспособен да се храни с разнообразни и смесени храни.
Придържайки се към хранене по разделната система, има риск организмът ни да се отучи да се справя с обичайното храносмилане на смесени храни и да привикне само към разделните комбинации, което според много диетолози е повече от вредно.
Факт е, че в природата няма продукти, които се състоят единствено само от белтъчини, мазнини и въглехидрати. Повечето неща, с които се храним, са богати на различни хранителни вещества.
Още един минус на разделното хранене според неговите яростни противници е, че то не позволява да се усети удоволствието от самото хранене, което е немалък фактор. Системата на Хей според мнозина противоречи на традициите в храненето и води до непрекъснато усещане за глад.