Прасковите (особено нектарините), както и сливите имат биоактивни съставки, които могат да ни предпазят от наднорменото тегло и често свързаните със затлъстяването диабет и сърдечносъдови заболявания, показват резултати от скорошно международно изследване, пише здраве.bg.
Според научните данни веществата в тези плодове могат да ограничат метаболитния синдром, при който затлъстяването и възпаленията водят до сериозни здравни проблеми.
Статистиката разкрива, че днес над 30% от хората по света са с наднормено тегло, като всяка година числото им се увеличава.
Наблюденията на учени от университета в Тексас показват, че някои костилкови плодове като прасковите и сливите съдържат биоактивни вещества, които успешно се борят с проявленията на метаболитния синдром и понижават нивото на
т.нар. лош (LDL) холестерол.
Уникалното при тези плодове е, че тяхната смес от биоактивни съединения работи едновременно и ефикасно върху различните патологични компоненти на метаболитния синдром като затлъстяване, възпаления, диабет и увреждане на сърдечносъдовата система.
И прасковите, и сливите са изградени от сходни фенолни групи, но в различни пропорции, затова са отлични източници на полезни за здравето съставки и могат да се допълват взаимно.