Следващия път, когато искате да добавите нотка сладост към любимата си храна или напитка, помислете внимателно за подсладителя, който използвате.
Повечето хора консумират твърде много добавена захар под формата на рафинирани подсладители като бяла захар и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Те често се добавят към подсладени напитки, сладки зърнени храни, сладки закуски и десерти.
Убедени сме, че обичате да си похапвате сладко. Сладките изкушения са любими и за деца, и за възрастни, но яденето на твърде много добавена захар може да се отрази зле на здравето ви.
Хранителните навици, които включват честа консумация на добавена захар, са тясно свързани със сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване и мастна чернодробна болест.
Въпреки че е напълно здравословно понякога да се наслаждавате на храните, които съдържат малко количество добавена захар, поддържането на общия ви прием на захар до минимум може да помогне за намаляване на риска от тези състояния и да подобри здравето ви.
Ако искате да избегнете приема на обикновени рафинирани подсладители като бял захар, има много алтернативни избори на разположение. Някои от тях дори съдържат нула или много малко калории.
Ето 8 полезни алтернативи на рафинираната захар:
Прочети още:
- Въпросът, който разкрива дали сте пристрастени към захарта (и как да победите тази зависимост)
- Тихият убиец: Защо захарта ви състарява и как да сложите край на това
- 9 храни против високо кръвно
- Ето как да откажеш захарта за 3 дни (да, възможно е)
- 4 опасни свойства на захарта, за които не сме подозирали
- Полезни и вредни заместители на захарта