Тайната на здравето: 8 напитки, с които диетолозите укрепват имунитета си през есента

Есента е в разгара си, а всяка edna от нас търси начини, с които да се предпази от настинките и гриповете, които върлуват през този сезон. Един от най-лесните и достъпни начини да направим това е чрез храната. А към кого да се обърнем по темата, ако не към диетолозите?

Всеки един експерт по темата би препоръчал балансирана диета със сезонни продукти, като по този начин се гарантира оптималната работа на имунната система. През есенния сезон е важно в чиниите ни да има храни, богати на витамините С, D, Е, както и на цинк и селен. Не бива да забравяме фибрите и пробиотиците. А ако това звучи прекалено сложно, ето 8 напитки, с които диетолозите укрепват имунитета си без добавки от аптеката!

Зелен чай

Зеленият чай подпомага имунната система, като я предпазва от оксиданти и вредни радикали. Нещо повече - проучвани показват, че зеленият чай може да предпази от болестите на Паркинсон и Алцхаймер. Антиоксидантът, наречен епигалокатехин, пази клетките ни от увреждане, като има и противовъзпалително действие. 

Ако искате да пиете зелен чай не просто заради приятния му аромат, а за да се възползвате от тези му качества, се убедете, че не го пиете успоредно с добавки, които пречат на антиоксидантите в билката. Такива са например калцият и магнезият. За да подсилите противовъзпалителните свойства на зеления чай, може да го пиете успоредно с добавки като витамин С, рибено масло или пиперин, и то на празен стомах. 

Как да си направим джинджифилови шотове за имунитет

Смутита

Смутитата са вкусен и бърз начин да подсилим имунитета си. През есента е важно те да са богати именно на тези витамини и минерали, за които стана въпрос по-горе -  С, D, Е, цинк и селен. В този сезон това означа, че в блендера можем да сложим всякакви берита, киви, цитруси, авокадо, спанак, конопено семе, йогурт или кефир.

Чай от ехинацея

Има причина екстрактът от ехинацея да е неразделна част от доста лекарствени средства, борещи се с настинката и грипа. Красивото цвете е известно като билката на имунитета, тъй като подсилва функциите на тъканите, има силни антибиотични и антисептични свойства. Този факт е известен от няколко века насам, а анализ на проучвания върху билките показва, че консумацията на чай от ехинацея може да намали риска от сезонното боледуване. Ако все пак някой вирус ви повали, въпреки ехинацеята, нейната редовна консумация ще съкрати времето до пълното ви възстановяване. 

Чай от джинджифил

Този чай вероятно е най-популярният, когато става въпрос за подсилване на имунитета и има защо! Причината отново са антиоксидантите, които изобилстват в джинджифила, и в частност гингеролът. Той има мощен противовъзпалителен ефект, стимулира работата на имунната система, а и помага на метаболизма. 

Вкусен начин да обогатим чая от джинджифил е като добавим мед и лимон. 

Йерба мате

Това е вид дърво, което вирее свободно в Южна Америка. Именно там този чай е особено популарен с тонзиращите си свойства, а благодарение на високото си съдържание на витамин С и цинк става и особено подходящ за сезона на грипа. Подобно на зеления чай, и йерба мате има противовъзпалително свойство, като помага и за детоксикацията на тялото. 

Консумацията на този чай е малко по-специфична, тъй като изисква т.нар. "кратуна" - специална дървена чаша с филтър и метална сламка. Въпреки това обаче свойствата на този чай си заслучажат инвестицията!

Костен бульон

Аргинин, глутамин, цистеин, глицин - всички тези аминокиселини са толкова специфични, но всички те се съдържат в иначе простия костен бульон. Те доказано помагат при възпалителни процеси и неслучайно пилешката супа е толкова популярен помощник на всеки болен през есента. Колагенът, който се извлича от костите при тяхното варене, доказано подпомага работата на храносмилателния тракт, където се намира 70% от цялата имунна система.

 

Комбуча

Говорейки си за нуждата от пробиотици през есента, няма как да не споменем комбучата. Тя е полезна за много неща - храносмилане, сън, отслабване, детокс, та дори и превенция от злокачествени образувания. Но именно полезните бактерии и естествени пробиотици в нея укрепват имунната система. 

Куркума

Тя има екзотичен вкус и увеличава защитните функции на тялото. Напитките с куркума са перфектен начин да се предпазим от инфекции, а при болните помага за по-бързото възстановяване, като облекчава респраторните заболявания. За да си направите популярното "златно лате" е необходимо към чаша мляко да добавите равни количества мед и куркума - обикновено по 1 чаена лъжичка. А за да добавите коледен привкус на напитката, просто добавете канела и малко джинджифил на прах. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти