По-хубавото време настъпва бавно, но сигурно, а това значи, че ще започне да ни се хапва нещо по-леко и здравословно. Зимата предлага богата палитра от топли и засищащи ястия, но пък пролетта е известна със своята свежест, а какво по-вкусно, здравословно и свежо от любимата зелена салата!
Марулите и всички техни производни крият в себе си много полезни вещества и е важно да ги консумираме, за да се чувстваме добре.
Зелена салата е добър източник на хлорофил и витамин К. Тя е богата наминерални соли. Марулята е богата на лутеин и бета-каротин. Салатата също така доставя витамини С, калций, фибри, фолиева киселина и желязо. Марулята има в себе си също и други хранителни вещества като витамини А и В6, ликопен, калий.
Всички сортове марули имат ниско калорийно съдържание. Ето защо зелената салата е много подходяща за диети. Марулята също е богата на вода, което дава възможност на тялото по-добре да се хидратира. Зелената салата съдържа фибри, които помагат за храносмилането и добавяне на чувство на ситост.
Зелената салата е пълна с бета-каротин, който е известен борец срещу различни заболявания като сърдечно-съдови, инсулт и рак.
Тя е и страхотен боец срещу констипация. Пълна с фибри, които улесняват работата на червата. Също помага за храносмилането.
Смята се, че консумацията на салата може да действа като приспивателно. Тя съдържа сънотворно вещество, наречено Lactucarium. Преди векове римляни и египтяни консумирали марули за вечеря, за да предизвикат по-бързо съня.
А сега, след като ви убедихме колко е полезна зелената салата, ето и няколко начина да си я приготвите:
****
Бърза зелена салата с маринован лук
Зелена салата с гъби, сирене „Бри“ и орехи
Зелена салата с портокали и пармезан