Няма спор, че черешите са сред любимите ни плодове и се радваме ужасно много, че сезонът им е тук и може да им се насладим напълно. Те са не само вкусни, но и много полезни!
Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват апетита, работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие върху организма.
Тъмночервените сортове съдържат пигментите антоцианини и каротиноиди, които подсилват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и понижаване на кръвното налягане при хипертония.
Те също активизират и работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да извеждат шлаката от тялото. Оказват положително влияние на кожата и помагат при различни нейни заболявания (екзема, псориазис). Маската от череши почиства и свива порите, а също и премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.
Сокът от череши е полезен още при запек, анемия и нарушения в храносмилането. Той трябва да се пие няколко пъти дневно по половин чаша. При колит на червата пък се изпива по една супена лъжица три пъти за 24-часов период.
Когато избирате череши, обръщайте внимание на дръжката - тя трябва да бъде зелена. Жълтите дръжки означават, че черешите вече са презрели. Плодът трябва да се яде на малки порции (до 300 г) няколко пъти на ден.
Днес ще ви предложим и няколко рецепти със сочните череши, в които ще се влюбите!
***
Руло от свинско с ориз и череши
Вижте тук и ползите от тези вкусни плодове: