6 работещи съвета за по-ефективен фастинг

Периодичното гладуване, което е известно още като фастинг, се превърна в мощен инструмент във войната с излишните килограми, както и подобряването на общото здравословно състояние. За него се говори особено много в последните години, като проучванията по темата стават все повече, а известните му ползи се множат.

Така например периодичното гладуване се свързва все по-често с намаляване на възпалението в тялото, подобряване на когнитивната функция, контрол върху кръвното налягане, стабилизиране на кръвната захар, както и по-добро сърдечно здраве.

Някой гладуват 16 часа, други 18, а трети удължават фаста до няколко дни. Независимо върху кой тип гладуване ще се спрете, има някои тънкости, с които може да ускорите или засилите положителните ефекти от фаста.

Хидратация и пак хидратация

Хидратацията е особено важна при периодичното гладуване. Така ще запазите стабилни енергийните си нива, няма да усещате глад, ще се предпазите от главоболието, което е доста характерно за по-продължителното гладуване. 

Ако правите по-дълъг фаст, може да се наложи да прибегнете към електролитите, за да не се дехидратира тялото. Това може да са продукти от аптечната мрежа, а може и да са няколко кристалчета качествена сол в чашата с вода. 

Количеството вода, необходимо на тялото по време на фаст, може да варира, но общата формула за дневен прием е 30-35 мл. вода за килограм от теглото ни. Така човек, тежащ 60 кг., би следвало да приема между 1.8 и 2.1 литра вода на ден. 

жена, вода
Снимка: iStock

Не преяждайте след фаста

Може да е изкушаващо да се възнаградите с голяма порция, след като изтече времето, отредено за фаст, но това не е добра идея. За да се предпазите от стомашни неразположения, заложете на максимално чиста и проста храна. Нека тя не се състои от твърде много продукти, нека да е богата на протеини и е т.нар. лека храна. Въпреки че фибрите са нещо хубаво за храносмилането, те може да създадат чревен дискомфорт и да доведат до подуване. Същото би се случило, ако заложите на ядки след края на фаста.

Добра идея за първо хранене след по-дълго гладуване са смутитата, супите, зеленчуците, киселото мляко, яйца, авокадо. 

Преустановете, ако не се чувствате добре

Нищо не бива да бъде на всяка цена. Ако усетите слабост, треперене, причернявате, най-добре хапнете нещо. Тези симптоми не бива да бъдат подценявани. Същевременно обаче главоболието и усещането за студ са напълно нормални. Ако ги усетите, просто се върнете на първата стъпка - хидратацията! 

А преди следващо периодично гладуване се убедете, че в последното си хранене сте заложили предимно на протеините, а не на въглехидратите, които най-вероятно са причината за това да не се чувствате добре по време на фастинг. 

Приемайте достатъчно качествен протеин

Във времена, в които в магазина се продават всякакви протеинови продукти, заложете на най-простото и класическото - яйца, месо и млечни продукти, а ако не консумирате животински продукти, нека в менюто ви има тофу и достатъчно бобови култури. Приемът на протеин е изключително важен при процес на отслабване, тъй като именно достатъчното количество на белтъчини в менюто спират чувството на глад и предпазват мускулите. 

6 навика, към които трябва да се придържате, за да нямате отпусната кожа след отслабване

Помислете за прием на добавки

По същество фастингът е пропускане или поне отлаане във времето на поне едно хранене. Така със сигурност намалява и приемът на наистина важни витамини и минерали. Статистиката показва, че хората, които се подлагат на диети за отслабване, страдат твърде често от дефицит на желязо, калций и витамин В12. При някои типове диети пък се наблюдава сериозен недостиг на цинк, селен и витамин Е. 

Периодичното гладуване не е за всеки

Въпреки безспорните ползи, с които започнахме по-горе, е редно да се спомене, че фастингът не бива да бъде практикуван от всеки. Има групи от хора, които дори могат да пострадат от него. 

Това са преди всичко бременните и кърмещи, хората с ниско тегло, хора, които страдат или са страдали от хранително разстройство, такива с ниско кръвно налягане, деца и подрастващи. Ако приемате специфични лекарства, също е хубаво да обсъдите идеята за периодичното гладуване с личния си лекар.

Прочетете още: 

6 работещи съвета за по-ефективен фастинг
Здравословно

6 работещи съвета за по-ефективен фастинг

Периодичното гладуване, което е известно още като фастинг, се превърна в мощен инструмент във вой...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти