Горещият шоколад е сред най-популярните напитки по време на по-студените месеци.
Самият шоколад е богат на мощни антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни болести, преждевременно стареене и дори рак. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече антиоксиданти съдържа, пише сайтът „Уоманайтли“.
От много години горещият шоколад е помощник в битката с някои заболявания и „лекува“ лошото настроение. Още от XVI в. е познат като здравословна напитка и понякога е консумиран като лекарство.
В наши дни хората не възприемат горещия шоколад като лекарство, но пък го пият повече от всякога. Има изобилие от вкусни и здравословни рецепти за напитката. Всеки може да избере любимия си вкус и да подобри здравословното си състояние по един доста сладък начин.
Днес ви показваме кои са петте най-здравословни причини да пием горещ шоколад, не само защото има невероятен вкус и аромат, но и защото е полезен:
Ето една примерна рецепта за горещ шоколад:
Необходими продукти:
• 1 л прясно мляко
• 230 г черен шоколад (70% какао)
• 120 г млечен шоколад
• 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Натрошете шоколадите наситно. Загрейте 1/3 от млякото и към него добавете двата вида шоколад и щипка сол. След като шоколадът се разтопи, се добавя останалото мляко. Загрява се и се разбива добре с телена бъркалка.
Още за четене:
- Колко магнезий има в различните видове ядки?
- Тяло, дух и ум: храните, които подобравят физическото и психичното здраве
- 9 прекрасни храни, които е хубаво да ядем всеки ден
- Отслабване със зелен чай: 4 мита, които развенчахме