През есенно-зимния период много хора се оплакват, че силите им намаляват. Според диетолога Сони Нараг, за повече самочувствие е необходимо да се откажем от мазната храна и захарта и да увеличим други продукти.
Когато ни е студено, със сигурност ни трябва топла и вкусна храна, която да сгрее душата ни и да ни даде енергия, но не бива да залитаме и към прекалено мазните и сладки храни, защото може да си направим много лоша услуга.
Студ, мрак, вируси дебнат отвсякъде - ето защо зимното ни меню трябва да бъде разнообразно и винаги да включва храни, съобразени с особеностите на студения сезон.
През студените месеци няма много слънце, което води до липсата на ценния витамин D, а него може да си го набавим от определени храни.
Някъде ще прочетете, че мазните храни са идеални за зимата и не го отричаме, но все пак трябва да внимаваме точно какви са тези мазни храни и колко от тях похапваме.
Такива са ненаситените мазнини в рибата. Богати на такива мазнини са сьомга, скумрия, сардина, риба тон, сафрид, херинга, моруна и др. Мазнините в рибата са доказано профилактично и лечебно средство при сърдечно съдови, неврологични, онкологични заболявания. Освен това, в рибата се съдържат и ценните мастноразтворими витамини Д, А и Е.
Вижте в галерията ни какво още трябва да хапвате задължително през зимата, за да се чувствате добре.
Още:
- Тридневна „военна“ диета топи килограми, включва и сладолед
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Ядеш любимите си неща и отслабваш - чудото на 90-дневната диета