Всички обичаме да похапваме семки, особено когато сме в компанията на любим филм или сериал. А много хора биха се съгласили, че всеки разговор е по-приятен с пакетче слънчоглед на някоя пейка в парка (стига само да пазим околната среда от обелките им).
Оказва се, че яденето на семки е не просто разтоварващо, но и полезно занимание.
Слънчогледовите семки съдържат антиоксиданти, фибри, растителни протеини, полезни за сърцето мастни киселини и др. А при наличие на определени алергии, могат да бъдат страхотна алтернатива на фъстъците и другите ядки, твърди диетологът Стефани Сасос, предават от сайта goodhousekeeping.com.
Разбира се, както при всяка друга храна, е много важно как приготвяме и консумираме семките, за да извлечем максимална полза от тях.
Специалистите предупреждават да отделяте внимателно люспите на слънчогледовите семки.
Тези обелки се състоят предимно от фибри, а яденето на твърде много от тях може да причини храносмилателни разстройства. Освен това, ако не се сдъвчат правилно, острите парчета от люспите могат да повредят храносмилателната лигавица.
За да се възползвате максимално от полезните свойства на семките, е най-добре да ги поръсите върху салати, печени ястия или да ги разбъркате с овесени ядки. Освен това на пазара съществува слънчогледов тахан, който не е толкова популярен, колкото сусамовия, но е не по-малко вкусен.
Ето и пет неподозирани ползи за здравето, които семките носят:
Прочетете още:
- Енергийна бомба: Как да си направим джинджифилови шотове за силен имунитет
- 14 ползи за здравето от чудодейната комбинация мед и канела
- Невероятните способности на лука: ето какво ще се случи с тялото ви, ако го хапвате редовно
- Аспержите: аристократите на зеленчуците с невероятни ползи за здравето
- 7 ползи за здравето от консумирането на краставици
- 5 ползи за здравето от канелата