Човек не може да е безразличен към канелата. Или безкрайно я обожаваш и си готов да я слагаш дори в месните ястия (става много екзотично) или изобщо не искаш да я поглеждаш, защото ти напомня за ужасния сутляш в детската градина.
С настоящата статия се надяваме да привлечем поне малка част от хората от втората група към ревностните почитатели на канелата.
Защото тя, както вероятно подозирате вече, не е само подправка за мляко с ориз и капучино, а полезно за здравето растение.
Ето 5 ползи от канелата, които вероятно не подозирате:
Канелата предотвратява риска от рак на дебелото черво
Веществото, което дава цвета и аромата на канелата – цинамалдехид, забавя развитието на ракови клетки в дебелото черво.
Засега изследванията се правят само върху мишки, но са обнадеждаващи, разказват учени от университета в Аризона.
Канелата се бори успешно с вирусите
Ежедневната консумация на канела (достатъчно е количеството, което се слага в капучино например) предпазва организма от атаките на вируси.
Това показва изследване, представено през юни 2015 по време на Годишната среща на американската асоциация на микробиолозите.
Канелата има същия ефект върху болестотворните организми, както чесъна и лука.
И за щастие, мирише много по-приятно.
Канелата подобрява паметта
Мишки, на които са давани големи количества канела, са се представяли по-добре на тестове за ориентация в лабиринт и разпознаване на обекти.
Учените смятат, че канелата ще има същият ефект и върху паметта на хората.
Канелата е полезна при диабет тип 2
American Journal of Lifestyle Medicine публикува изследване, според което канелата повлиява добре болни от диабет тип 2.
Предстоят да се направят допълнителни изследвания, но наблюдаваният досега ефект върху нивото на кръвната захар кара лекарите да са оптимисти за полезните свойства на вкусната подправка.
А канелата, освен че е полезна за здравето, е полезна и за красотата. Припомнете си тук:
Маска против акне за мазна кожа с мед и канела
Ухание на канела за повече страст под завивките