Шам фъстъкът се превърна в звездата на сезона. Таханът от него е една от ключовите съставки на т.нар. дубайски шоколад, но ползите от включването му в менюто го правят любимец на много нутриционисти. Предлагаме ви 5 здравословни ползи от него:
Богат е на антиоксиданти
Шам фъстъкът всъщност има най-много антиоксиданти от всички ядки и семена. Той е особено полезен за здравето на очите, тъй като е богат на лутеин. Проучване от 2010 г. пък показва, че хора, които консумират редовно шам фъстък имат два пъти по-високи серумни нива на лутеин, витамин Е и антиоксиданти от тези, които не консумират шам фъстък. Полифенолите в него пък го правят идеален съюзник срещу лошия холестерол.
Високо съдържание на протеини
Един от големите проблеми на всички ядки е, че са доста калорични. Е, не и шамфъстъкът. Той е доста по-диетичен от орехите и пеканите да речем. Цели 14% от него обаче пък са протеини. В това отношение шам фъстъкът отстъпва единствено на бадемите, които са по-богати на протеини. Освен това шам фъстъкът е богат на незаменими аминокиселини.
Помага при регулирането на кръвната захар
Въпреки че е доста богат на въглехидрати, шам фъстъкът има нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвика пикове на кръвната захар. Именно затова проучванията показват, че ядката е подходяща при регулирането на глюкозата в кръвта.
Има противовъзпалителен ефект
Шам фъстъкът е пълен с антиоксиданти, а те имат противовъзпалителен ефект. Такъв силен ефект имат още боровинките и нарът. Тези антиоксиданти имат ключова роля в борбата срещу свободните радикали, като така може дори да се намали риска от хронични заболявания.
Полезен е за кожата
Шам фъстъкът е богат на витамини и минерали, които директно влияят на кожата, като подобряват нейното състояние - тя става по-гладка. Антиоксидантите не позволяват бактериален растеж, което намалява и акнето.
Прочетете още:
-
6 кристала за по-добър фокус и концентрация
-
Зъбната болка невинаги е причинена от проблеми със зъбите
-
5 вълшебни напитки, които подобряват паметта