Предотвратяването на пикове и сривове на кръвната захар след навършване на 50 е от решаващо значение - това може значително да повлияе на усилията ви за отслабване, казват специалистките по правилно хранене и сестри близначки Тами Лакатос Шеймс и Лиси Лакатос пред изданието Eat This, Not That.
„Независимо дали имате диабет или не, начинът, по който се храните, влияе върху кръвната захар и може да предизвика освобождаването на невротрансмитери, а когато става дума за тегло, кортизолът – известен още като хормона на коремните мазнини – е този, който наистина създава проблеми.
Излишното производство на кортизол от ниските нива на кръвната захар стартира ефект на доминото за наддаване на тегло, особено около корема в ключов момент от живота, когато настъпват други хормонални промени“, обясняват те.
Кортизолът може да увеличи възпалението, което прави отслабването по-изтощителен процес. Освен това подлага на стрес тялото, което активира отделянето на още повече кортизол, създавайки „порочен кръг“.
► "Искаше ми се да знам тези неща за тялото си, когато бях на 43": всичко за перименопаузата
„Ако можете да спрете скоковете на кръвната захар, можете да започнете да отслабвате с много по-бързи темпове“, казват Тами и Лиси Лакатос, известни още като The Nutrition Twins.
Вижте в галерията няколко навика, които двете препоръчват, за да намалите скоковете на кръвната захар и да достигнете своето идеално тегло след 50.
Прочетете още:
- 14 най-добри начинa за бързо изгаряне на мазнини
- 8 супехрани, които "превръщат" мазнините в мускули
- Най-полезните мазнини, от които отслабваме
- Край на митовете: ето кои са най-полезните мазнини за готвене
- Какви добавки са подходящи за изгаряне на мазнини
- Мазнините невинаги са вредни (вижте 17, които всъщност са полезни)