Билките и подправките са най-добрият начин да превърнете дори и най-обикновената храна в кулинарен шедьовър. Те придават вълнуващ аромат на всяко ястие и са изключително полезни за организма. Ето 3 летни подправки, без които не можем:
Мента
Ментата е универсален продукт – както подправка, така и билка. Тя стимулира храносмилателните ензими, отговорни за усвояването на хранителните вещества и мазнините в храната, като ги превръща в енергия.
Ментовият чай е чудесно разхлаждащо питие за топлите летни дни. Билката нормализира сърдечния ритъм, помага при тахикардия, стенокардия и аритмия. При високо кръвно народната медицина препоръчва настойка от мента, валериана и лайка.
Тя е в основата и на много алкохолни и безалкохолни коктейли.
Босилек
Босилекът се използва в ястия, супи сосове и салати. Той е богат на витамини и е естествен имуностимулант. Заради високото съдържание на етерични масла има антисептично, болкоуспокояващо и релаксиращо действие.
Подобрява кръвообращението и стабилизира кръвната захар.
Кардамон
Кардамонът има сладък и леко пикантен вкус. Поръсете кардамон в овесената каша и така ще направите сутрешната си закуска здравословна и вкусна. Той е идеалната подправка за лятото, тъй като улеснява храносмилането.
Богат е на витамин А, витамин С, калий, калций, мед, желязо и други хранителни вещества. Той потиска развитието на микробите, които причиняват хранителни натравяния.
Още:
-
Чубрица - подправката на щастието
-
Тайната подправка на японската кухня: мирин
-
Най-горещата подправка в кухнята
-
Една древна подправка - шафран
-
Към какви ястия да добавяме розмарин
-
Седем билки, които можем да отглеждаме вкъщи