Когато става дума за намаляване на високите нива на холестерола, стриктното избягване на мазнини не е решение. Не е необходимо да изключвате от менюто си дори и тези храни, които съдържат холестерол, примерно яйца, сирене, мляко. Всичко е дело на умереност и баланс - трябва да съчетавате питателните храни в менюто си, които се борят с възпалението, и по този начин да решите проблема още в зародиш.
Продуктите за намаляване на холестерола са много разнообразни и включват различни видове плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, постно месо и голямо количество здравословни мазнини.
Трябва ли да се намали холестеролът?
Хлестеролът е естествено вещество, което присъства във всеки от нас и има решаващо значение за оцеляването. Той се синтезира в черния дроб и е необходим на организма за за нормалното функциониране на клетки, нерви и хормони. В нашето тяло холестеролът присъства под формата на мастни киселини (липиди), които се транспортират чрез кръвта. Тези частици обикновено не се натрупват по стените на артериите, но когато има възпаление в кръвоносните съдове, липопротеин с ниска плътност (LDL), известен също като лош холестерол, образуват по стените опасни плаки, които намалят еластичността на съдовете и стесняват кухината. Понякога късчета плаки се откъсват и попадат в кръвния поток, което води до инфаркт или инсулт.
Естествената роля на холестерола е да защити артериите от увреждане. Вместо да бъде причина за натрупването на плаки в кръвта, холестеролът в действителност е лечебен агент, който тялото генерира в отговор на възпалението. Неговата роля е да намали огнищата на възпаление и защити кръвоносната система и стените на кръвоносните съдове от по-нататъшно увреждане. С други думи, ако се натрупа в артериите ви твърде много холестерол, вашият проблем е високото ниво на възпаление, а не високото ниво на холестерол.
Без възпаление холестеролът не е опасен. Той е жизненоважен компонент на всяка клетъчна мембрана. Холестерина се явява като изходен материал, без който организмът не може да синтезира естроген, тестостерон, кортизон и други важни хормони.
Свикнали сме да мислим, че храната с високо съдържание на мазнини води до високи нива на холестерола. В действителност количеството на холестерола, което влиза в нашето тяло чрез храната, играе незначетелна роля в създаването му в кръвта.
Само при пациенти със сърдечно-съдови заболявания може да бъде оправдано ограниченията с диета. Здравите хора е по-добре да се съсредоточат върху ограничаване на консумацията на трансмазнини, рафинирана захар и преработени храни, които са основната причина за възпаление. По този начин се провокира появата и развитието на артеросклероза и други свързани с нея заболявания.
Ключът за намаляване на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, включително и висок холестерол, е намаляване на възпалението. Ето защо, на първо място, трябва да бъдат изключени от хранителния режим храните, които причиняват и поддържат възпалението.
Към тях принадлежат:
► Пакетираните храни от всякакъв вид;
► Захарта;
► Рафинираните зърнени продукти;
► Преработените растителни масла;
► Традиционните млечни продукти;
► Ниското качество на продуктите от животински произход;
► Големите количества кофеин и алкохол.
А в галерията може да видите точно кои са полезните продукти за намаляване на холестерола:
Още:
- Край на диетите: интуитивното хранене ще промени живота ви
- Тайната на слабите японки: супа с кюфтета и краставица (РЕЦЕПТА)
- Бабината диета, която топи мазнините без гладуване
- Най-здравословната диета: кетогенният хранителен режим
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)