Когато говорим за полезни и здравословни храни, хлябът и тестените изделия имат лоша слава. За щастие обаче в днешния свят на всякакви (псевдо)здравословни хранителни продукти все пак има начин да не се отказвате от хляба напълно (но и без да прекалявате с него).
Днес говорим за естествено квасен хляб, което означава, че в приготвянето му не участва мая за втасване. Вместо това, се използва смес от ферментирало брашно и вода, която съдържа диви дрожди и добри бактерии, за да втаса хлябът.
Ако се опитвате да свалите килограми или се борите със заболяване и диетата ви е специална, е важно да се посъветвате със специалисти и лекар относно храните, на които да наблягате и кои да избягвате.
► Защо хлябът с квас е полезен и как да си го направим у дома
Но ако нямате подобни проблеми и обожавате хляба, има много причини да замените обикновения с такъв в квас. А ние събрахме цели 10 от тях:
Хлябът с квас е лесен за храносмилане
Съчетанието от бактерии и дрожди ще започне да разгражда нишестето, намиращо се в зърната, преди дори да стигне до стомаха ви. Това означава, че храносмилателната ви система ще има много по-малко работа за вършене, което улеснява много червата ви.
Има по-нисък гликемичен индекс
В сравнение с много други видове хляб, този с квас е ферментирал по начин, който изчерпва лошите нишестета в него. Това означава, че няма да доведе до толкова драстично покачване на кръвната ви захар при консумация, колкото обикновения хляб с мая.
По принцип хората с диабет могат да ядат хляб с квас или всеки друг хляб, който се вписва в техния хранителен план. препоръчан от лекаря им. Тъй като квасът има по-нисък гликемичен индекс от другите сортове хляб, той може да бъде особено добър избор, ако следите нивата на кръвната си захар. Както при всеки хранителен продукт обаче, е важно да кажем, че не бива да се прекалява.
Продължете в галерията за пълния списък с предимствата на хляба с квас:
[block]gallery-13811[/block]
А как се приготвя червен и черен хляб с квас и активен въглен, разберете от видеото от предаването "На кафе" горе.
Прочетете още:
- Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по две яйца на ден
- Как да отслабнем, докато ядем всичко: Тайната на режима „Зоната“
- Ето кои 5 растения могат да ни помогнат да понижим кръвната захар
- Какво ще стане с тялото ни, ако ядем само веднъж на ден?
- Оризовките - полезни или вредни са за нашето здраве?
- 5 хранителни навика за скоростно сваляне на килограми след 50