Българското кисело мляко напълно заслужено попада в графата на най-ценните ни приноси към света.
Повод за национална гордост е, че дори в далечна Япония са оценили вкусовите му качества и полезни свойства. Навярно много хора смятат, че почти няма с какво да бъдат изненадани по темата, но това съвсем не е така.
Киселото мляко е многофункционален продукт и ние ви предлагаме няколко полезни съвета за приложенията му извън консумацията в чист вид.
1.Направете си прекрасен диетичен и полезен сладолед от изцедено кисело мляко с малко мед и нарязани парченца плодове: кайсии, праскови, ягоди, малини и др.
2.Пригответе си супер разхлаждащ млечен шейк – пасирани ягоди или малини с кисело мляко, газирана вода и лед.
3.Прибавете кисело мляко към дресинга за зелената салата.
4.Направете прекрасен лек пастет за сандвич от изцедено кисело мляко със ситно нарязани краставичка, червена чушка и шунка.
5.Заливката за мусака е много по-лека и вкусна, ако се направи само с чаша кисело мляко и яйца.
6.Към готовото кьопоолу прибавете изцедено кисело мляко за по-различен вкус.
7.Можете да приготвите супер плънка за омлет или палачинки от изцедено кисело мляко, настъргано сирене, чесън и сушени домати.
8.Сложете лъжица мляко в майонезата за по-лек и приятен вкус.
9.Добавете 1-2 лъжици кисело мляко към каймата за кюфтета, за да станат по-сочни.
10.Мариновайте в кисело мляко пилешките пържоли. Добавете настърган джинджифил, зехтин и къри. Ароматът и вкусът са неповторими.
От "Меню"